Na grafice człowiek na wózku, trzymający kalendarz z datą 03.2011
Czas czytania: 3 min

Wyprawa tratwą i kajakami dla Osób Niepełnosprawnych

Cel

Celem wyprawy jest przepłynięcie przez osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami i organizatorami 6 polskich rzek i pokonanie trasy 1200 km na własnoręcznie zbudowanej tratwie i kajakach. Wyprawa umożliwi osobom niepełnosprawnym pokonanie własnych słabości oraz zdobycie nowych doświadczeń.

Organizatorzy chcą sporządzić dokładny opis trasy, który będzie mógł w przyszłości pomóc innym w realizowaniu podobnych projektów. Będzie to pierwsza tego typu wyprawa w Polsce.

Opis wyprawy

Wyprawa rozpocznie się w Polsce południowo-wschodniej w pięknym regionie Roztocza a zakończy w Szczecinie. Trasa spływu będzie prowadzona rzekami: Tanew, San, Wisła, Noteć, Warta, Odra.

Wyprawa została podzielona na 5 etapów:

• Osuchy – Sandomierz (rzeki Tanew, San ) 8 dni
  • Sandomierz – Warszawa (rzeka Wisła) 10 dni
  • Warszawa – Bydgoszcz (rzeka Wisła) 10 dni
  • Bydgoszcz – Gorzów (rzeka Noteć) 12 dni
  • Gorzów – Szczecin (rzeki Warta, Odra) 10 dni

Termin i czas wyprawy

Wyprawa zajmie około 50-55 dni. Rozpocznie się na początku maja 2011 roku a zakończy w czerwcu.

Uczestnicy

Uczestnikami wyprawy będzie załoga tratwy (3 osoby), która popłynie przez całą trasę oraz 15 osób niepełnosprawnych i 15 opiekunów, którzy popłyną w 5 grupach. Na każdym odcinku trasy będą płynęły 3 osoby niepełnosprawne wraz ze swoimi opiekunami oraz ratownik medyczny lub lekarz.

Opis sprzętu

Wyposażenie wyprawy będzie stanowiła drewniana tratwa o wymiarach 6m na 3m bez napędu mechanicznego, o owalnym kształcie i płaskim pokładzie, wyposażona dodatkowo w maszt i żagiel oraz 5 kajaków. Tratwa będzie służyła zarówno do transportu osób jak i dodatkowego sprzętu niezbędnego na szlaku.

Zakwaterowanie

Wyprawa przewiduje spanie w namiotach, korzystanie z pól namiotowych, campingów itp.

Charakter wyprawy

Wyprawa jest formą aktywnego wypoczynku i ma charakter rekreacyjny. Umożliwia bezpośrednie obcowanie z naturą, doskonały relaks oraz może dostarczyć niezapomnianych wrażeń.

Aby bezpiecznie realizować cel, będzie uwzględniała warunki pogodowe.

Organizator

Mariusz Parnicki – organizator spływów kajakowych, pontonowych oraz rejsów żeglarskich posiadający wszelkie wymagane uprawnienia do prowadzenia w/w imprez oraz wieloletnie doświadczenie w tym zakresie.

Mariusz Parnicki

Przygotowywana wyprawa zyskała akceptację Instytutu Marka Kamińskiego w Gdańsku. Dostaliśmy od nich wiele cennych wskazówek , które na pewno ułatwią zrealizować zaplanowany cel. Instytut jest zainteresowany umieszczeniem relacji z tej wyprawy na swojej stronie internetowej.

Osoby, które zdecydowałyby się wziąć udział w wyprawie nie będą ponosiły żadnych nakładów finansowych. Wyprawa będzie finansowana ze środków własnych organizatora oraz osób i firm, które zdecydują się na pomoc w realizacji tego projektu.

Obecnie trwają prace wykończeniowe tratwy. Został także przygotowany plan zakupu odpowiednich kajaków, które muszą zostać dostosowane dla osób niepełnosprawnych. Dlatego bardzo ważne jest jak najszybsze poznanie przyszłych uczestników wyprawy. Być może znalazłyby się osoby, które zdecydują się na pokonanie całej trasy, do czego serdecznie zapraszam.

Pozdrawiam

Mariusz Parnicki