logo Europejskiego Festiwalu Filmowego
Czas czytania: 3 min

9. Europejski Festiwal Filmowy „Integracja Ty i Ja” – projekcje specjalne w Kinie Praha w

Europejski Festiwal Filmowy „Integracja Ty i Ja” jest jednym z najważniejszych wydarzeń filmowych poświęconych problemom osób niepełnosprawnych nie tylko w skali ogólnopolskiej, ale także w Europie. Festiwal ma na celu spopularyzowanie i rozpowszechnianie najnowszego dorobku polskiej i światowej kinematografii poświęconej problematyce niepełnosprawności oraz pomocy osobom niepełnosprawnym w integracji społecznej.

W dniach 6-7 września w kinie Praha będą odbywać się projekcje filmów festiwalowych. Program festiwalu porusza i inspiruje, a także dotyka tematów kontrowersyjnych i przemilczanych.

Warszawska edycja festiwalu została zlokalizowana w kinie Praha, które jest przystosowane dla osób niepełnosprawnych.

Wstęp na wszystkie projekcje jest bezpłatny.

PROGRAM:

6 września, godzina 12.00

BLOK FILMOWY:

Najlepsza forma życia

Sportowiec

Ołówek

Cataplexy

Przemiany

7 września, godzina 12.00

BLOK FILMOWY

Imagine the sky

Cataplexy

Opisy filmów prezentowanych w ramach warszawskiej edycji festiwalu:

1. Najlepsza forma mojego życia, reż. Piotr Sobczak, czas 24,5′

Uparty, ambitny, kochający sport- niepełnosprawny biegacz Zbyszek Stefaniak. Dokument pokazuje, jak poruszający się o kulach sportowiec trenuje po to, żeby startować w biegach maratońskich w całej Europie. Trenuje w samotności, żeby nie być samotnym.
  2. Sportowiec, reż. Paweł Słomkowski, czas 16′

Prawdziwy sportowiec to człowiek, który staje na linii startu i to jakie miejsce zajmie zależy tylko od niego, a nie od tego jak mocny jest jego przeciwnik. Portret prawdziwego sportowca – Piotra Truszkowskiego.
  3. Ołówek , reż. Joanna Frydych, czas 11′

Pani Katarzyna jest ciężko chora. Kiedyś pełna życia kobieta, dziś została uwięziona we własnym ciele. Bez pomocy innych nie jest w stanie wykonywać najprostszych czynności, a jednak nie poddaje się i ciągle walczy o życie.
  4. „Cataplexy” , reż. John Salcido, czas 7,5 min

Sidney Sanders cierpi na katapleksję, rzadką chorobę, z powodu której gdy się zakochuje, jego ciało doznaje nagłego paraliżu. Żeby nie ryzykować, zdaje się na pozbawione głębszych emocji, płatne świadczenia seksualne – dopóki pewnej nocy nie okaże się, że call girl, która stoi u jego progu, jest jego przyjaciółką z dawnych lat.
  5. Imagine the sky , reż. B. Kornetzky, czas 83′

Filozoficzny dokument, będący portretem uczniów szkoły Milton Margai dla niewidomych dzieci we Freetown, w Sierra Leone. Akcja filmu rozgrywa się wokół zaimprowizowanego na terenie szkoły sądu. Porywczy, ślepy jak mityczna bogini sprawiedliwości sędzia przesłuchuje uczniów w sprawie domniemanych przestępstw. Głównym tematem okazuje się jedzenie i to czy dany uczeń miał łyżkę. Uczennice opowiadają w dodatku swoje alegoryczne historie, w których główną postacią w opowieści o stworzeniu świata może być pająk, a pawian jest wcieleniem zła. Dowiadując się prawdy i rekonstruując fakty odkrywamy ulotny świat wyobraźni niewidomych nastolatków w zachodniej Afryce.
  6. Przemiany, reż. Gondek, czas 30′

To poemat dokumentalny opisujący rozmowy, jakie prowadzili ze sobą uczestnicy warsztatów pantomimy dla osób niesłyszących. Do rozmów używali przeróżnych narzędzi: od rąk po krzesła. Rzadziej posługiwali się słowami

Kino Praha, ul. Jagiellońska 26, Warszawa