młoda kobieta w urządzeniu stand&go
Czas czytania: 2 min

Stand & Go

Urządzenie Stand&Go bądź też pionizator dynamiczny składa się z kilku części, tzn. uprzęży, stabilizatorów, głowicy oraz szyny prowadniczej. Uprząż powstała na bazie uprzęży spadochronowej zmodyfikowanej i dostosowanej do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Uprzęże są dostępne w wielu rozmiarach od dziecięcych do bardzo dużych (XXL). Stabilizatory zapewniają bezpieczeństwo, ale jednocześnie wymuszają na nim pracę. Głowica jako centrum operacyjne napędza cały pionizator. Przytwierdzona do szyny, odciąża za pomocą stabilizatorów pacjenta w uprzęży.

O co w tym chodzi?

No właśnie najczęściej o chód. Ale nie tylko, bo konstrukcja urządzenia i uprzęży pozwala na prace w różnych pozycjach od stojącej, przez siad bez podparcia, klęk czy nawet czworaki. Urządzenie daje pacjentowi dodatkową stabilizację, a także poczucie bezpieczeństwa, pozwala wykonać ćwiczenia trudniejsze niż bez niego, chociażby dzięki zapewnieniu tego poczucia pewności. Dodatkowo system odciążenia tak pozwala fizjoterapeucie dobrać odciążenie dla jednej i drugiej nogi, aby ułatwić lub utrudnić wykonanie jakiegoś ruchu lub ćwiczenia. Przede wszystkim jest to urządzenie do treningu chodu, ale również innych wymienionych wcześniej pozycji spionizowanych.

Jacy pacjenci mogą czerpać korzyści z treningu w Stand&Go?

Co do pacjentów to pionizator był początkowo skonstruowany z myślą o pacjentach z mózgowym porażeniem dziecięcym, ale tak naprawdę bardzo wielu pacjentów neurologicznych może na nim ćwiczyć i odnosić z tego korzyści. Pacjenci chorzy na stwardnienie rozsiane, dystrofie, plegie, miopatie i wiele innych. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest waga pacjenta, która nie może przekraczać 90 kilogramów z powodu ograniczeń urządzenia.

Podsumowując Stand&Go jest urządzeniem bardzo lubianym przez pacjentów, daje dużo satysfakcji i radości, lecz jak wszystko ma swoje ograniczenia. I warto pamiętać, że nie jest to urządzenie ćwiczące za pacjenta, a wspomagające jego samodzielną pracę i walkę na drodze do jak największej samodzielności!

A gdy już nabierzesz wprawy, będziesz mógł wejść na wyższy poziom wtajemniczenia 🙂

sg10            sg11