Projekt fotograficzny

Pełnosprawni w miłości

To projekt oparty na sesjach zdjęciowych osób z niepełnosprawnościami oraz ich partnerek, partnerów i rodzin. Jego celem jest obalanie mitów i pokazanie, że osoby z niepełnosprawnościami żyją w szczęśliwych związkach, zakładają rodziny, a niepełnosprawność nie ma tu żadnego znaczenia i nie jest barierą w miłości. Wykonane na potrzeby Pełnosprawnych w miłości zdjęcia ukazują relacje w związkach, koncentrują się na czułości, bliskości i intymności. Projekt został zainicjowany przez Fundację Avalon. Wybrane zdjęcia są dostępne online i można je oglądać w galerii poniżej.

Realizatorem sesji zdjęciowej jest Sielanka Studio.

Kasia i dzieci

Katarzyna Rogowiec jest mistrzynią Igrzysk Paraolimpijskich, działaczką społeczna i ekonomistką. Jest też mamą dwójki dzieci – Olimpii i Jasia. Ze swoim partnerem poznała się za sprawą sportu, a właściwie prób integracji świata sportu olimpijskiego i paraolimpijskiego. Tworzą parę od blisko jedenastu lat. Ich intymna droga wiąże się ze stratą – z czterech ciąż mają dwójkę dzieci. Córka Olimpia ma 8 lat i uprawia łyżwiarstwo, a sześcioletni Jaś jest młodym judoką. Cała czwórka lubi być blisko siebie np. podczas wspólnych spacerów czy wędrówek po górach. Cenią to, że się uzupełniają.

Kasia wsypuję mąkę do garnka, obok niej są jej dzieci Olimpia i Jaś. Wszyscy się uśmiechają.
Kasia i jej dzieci tworzą piramidę. Jaś kuca między nogami Kasi, a na jej ramionach siedzi Olimpia.
Kasia obejmuje dzieci ramionami. Cała trójka patrzy w obiektyw.
Kasia i Jaś jadą na rowerze, obok Olimpia jedzie na wrotkach.
Kasia, Olimpia i Jaś są w kuchni. Wspólnie nachylają się nad garnkiem.

Adam i Marabel

Adam i Marebel Popławscy poznali się przez Internet, na portalu randkowym. Są już ponad dwa lata po ślubie. Ich synek Maksymilian skończył siedem miesięcy. Jest oczkiem w głowie obojga rodziców. Bycie razem daje im moc i siłę do pokonywania codziennych trosk. Lubią spędzać czas we trójkę, wspólnie spacerować i cieszyć się małymi rzeczami. Uważają, że ich historia jest jak efekt motyla. Ani on, ani ona nie sądzili, że spotka ich taka miłość.

Marebel siedzi na kolanach Adama, są przytuleni. Obok nich soi wózek, w którym śpi Maksymilian.
    Marebel przytula Adama, obejmuję jego szyję. W tle stoi wózek dziecięcy.
    Marebel siedzi na kolanach Adama, stykają się czołami. Przed nimi widać kawałek dziecięcego wózka.
    Adam i Marebel są na spacerze. Marebel prowadzi wózek z ich synkiem. W tle widać wodę i zieleń.
    Adam siedzi na wózku, obok stoi Marebel i trzyma ich synka. Adam wychyla się w stronę synka. Twarze ojca i syna prawie się stykają.
    Marabel stoi i trzyma synka na rękach, Adam siedzi na wózku, patrzy na nich, w tle park,

Sylwia i Marcin

Sylwia Błach i Marcin Smyczyński są razem od siedmiu lat. Poznali się przez Internet, ale bardzo szybko spotkali się na żywo. Nie lubią tracić czasu. Są podróżnikami i marzycielami, choć lubią mieć schemat działania. Uzupełniają się. Sylwia tka rzeczywistość z marzeń, a Marcin przypomina jej, że wszystko jest możliwe, gdy mają dobry i dokładny plan. Połączyły ich książki, nauka i namiętność. Sylwie w Marcinie urzeka jego intelekt i wiedza. Wiedziała, że będą razem, kiedy z desek zbudował podjazd, by mogła wejść do jego mieszkania.

Sylwia i Marcin obejmują się. W tle łóżko.
      Sylwia i Marcin leżą na łóżku, bokiem. Marcin jest za Sylwią, całuje ją w ramię.
      Zbliżenie na całującą się parę. Sylwia trzyma dłonią podbródek Marcina.
      Marcin siedzi na krawędzi łóżka, obok niego Sylwia siedząca na wózku. Marcin ją obejmuje. Stykają się czołami.
      Sylwia i Marcin widoczni od popiersia, leżą na łóżku. Trzymają się za ręce i patrzą w obiektyw.

Renata i Paweł

Renata i Paweł Orłowscy poznali się w liceum i od ponad 20 lat tworzą szczęśliwy związek oparty na zaufaniu, miłości i dużej dawce poczucia humoru. Na ich przykładzie widać, że przeciwieństwa się przyciągają. Są jak ogień i woda. Renata jest pełna ekspresji, szukająca nowych wyzwań i przeżyć, zaś Paweł jest opanowanym, spokojnym realistą, skoncentrowanym na zapewnieniu jak najlepszego życia im obojgu. On jest tym, który dmucha w skrzydła Renaty, żeby mogła robić to, co kocha. Połączyła ich pasja do fantastyki, science fiction, podróżowania i nowych technologii.

Na pierwszym planie tył głowy męża Renaty. Na drugim planie Renata, widoczna od pasa w górę, trzymająca różę przy twarzy.
        Mąż Renaty całuje ją w szyję i trzyma za głowę. Renata trzyma rękę na jego plecach.
        Renata i Paweł przytuleni.
        Renata siedzi na wózku, do jej piersi przytula się jej mąż.
        Renata całuje męża w głowę i przytrzymuje jego podbródek ręką.

Sylwia i Tomek

Sylwia Gajewska i Tomasz Stankiewicz są razem od czterech lat. Poznali się dzięki reportażowi, którego Sylwia była bohaterką. Tomek po obejrzeniu materiału odszukał ją w Internecie i napisał do niej wiadomość. Dzieliło ich 500 kilometrów, a połączyła miłość. Wspólnie wychowują 2,5-letniego synka Oliwiera. Pełni wdzięczności i miłości czekają na kolejnego członka rodziny. Najważniejsza jest dla nich rodzina. Uwielbiają wspólne podróże i poznawanie nowych smaków kulinarnych. Wzajemne dopełniają się każdego dnia.

Sylwia i Tomasz na plaży. Tomasz całuje Sylwię w szyję. W tle zachód słońca.
          Sylwia i siedzi na parapecie, obok niej stoi Tomasz. W nogach Sylwii siedzi ich synek, Oliwier.
          Na pierwszym planie Sylwia, za nią stoi Tomasz, obejmuję jej ciążowy brzuch i całuje ją w ramię.
          Sylwia i Tomasz na plaży. Widać ich z oddali, całują się.
          Sylwia siedzi na parapecie, ma wyciągnięte nogi przed siebie. Uśmiecha się.
          Sylwia i Tomasz leżą w łóżku. Sylwia leży między nogami Tomasza, oparta o jego tors. Tomek całuje ją w policzek.

Artur i Magda

Bohaterami sesji są Artur Świercz z dziewczyną Magdaleną. Artur jest radnym powiatu pruszkowskiego, należy do Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych oraz Komisji Inwestycji, Ochrony Środowiska i Rolnictwa, ma 28 lat i udowadnia, że chcieć to móc. Razem z Magdą są w szczęśliwym związku i wspólnie przełamują bariery na temat związków OzN.

Magda z Arturem są w lesie, Magda stoi obok Artura, która jest na wózku inwalidzkim, trzymają się za rękę.
            Artur i Magda z przytulonymi do siebie twarzami, uśmiechają się.
            Artur leży na kocu na plaży, powyżej przytulona do niego Magda, uśmiechają się.
            Artur z Magdą leżą obok siebie na kocu w plenerze, śmieją się, w tle wózek.
            Artur i Magda leżą razem na kocu przytuleni i całują się.
            Magda leży na Arturze na kocu, całują się, w tle drzewa i piasek.
            Artur z Magdą leżą razem przytuleni na kocu na piasku, mają zamknięte oczy.

Julia i Karol

Poznajcie Julię Torlę oraz jej narzeczonego Karola. Julia Torla – Miss Polski na wózku 2014 pracuje w Fundacji Integracja w dziale marketingu i PR, gdzie m.in. koordynuje konkurs „Człowiek bez Barier”. Uwielbia podróże z ukochanym, a jej pasją jest tenis ziemny. Julia nie tylko promuje aktywizm na rzecz OzN, ale także sama w ramach sesji pokazuje, że bariery nie istnieją a niepełnosprawność nie wyklucza z miłości i bycia w związku.

Karol z Julią na rowerach jadą przez park. Julia jedzie na rowerze dostosowanym do jej wózka inwalidzkiego.
              Karol w białej koszuli z koszykiem wiklinowym w ręku stoi przy Julii na wózku, w białej sukience, trzymają się za rękę i całują się.
              Julia na wózku, obok Karol, trzymają się za rękę, są w parku.
              Julia z Karolem siedzą na ławce w parku, Karol obejmuje Julię i całuje ją w szyje. Julia uśmiecha się.
              Julia na wózku, za nią stoi Karol, obejmuje ją, oboje spoglądają na zachód słońca w tle.
              Zbliżenie na twarze przytulonych Julii i Karola, obejmują się, mają zamknięte oczy.

Małgosia i Piotr

Bohaterami sesji zdjęciowej są Małgorzata Żbikowska wraz z jej szczęśliwą rodziną – mężem Piotrem oraz córką Julką. Małgosia, z wykształcenia pedagog, specjalizuje się w logistyce rodzinnej i na co dzień pracuje na rzecz dostępności. Piotr pracuje w branży kolejowej, a jako dyplomowany historyk z uwagą śledzi bieżące życie społeczno-polityczne. Oboje są zgodni co do tego, że 3,5-letnia Julka odziedziczyła po mamie łatwość nawiązywania relacji, a po tacie niegasnące pragnienie chodzenia własnymi ścieżkami. Całą rodzinę łączy pasja do podróży, zamiłowanie do długich spacerów i słabość do dobrej lektury przed snem.

Od lewej Julia siedząca na kolanach Małgosi, obok Małgosi Piotr obejmujący żonę i córkę.
                Na pierwszym planie bokiem stoi Piotr z wyciągniętymi rękoma, podnosi uśmiechniętą Julię do góry. Na drugim planie uśmiechnięta Małgosia siedzi na wózku i patrzy na córkę i męża. W otoczeniu zielona trawa i drzewo.
                Małgosia i Julia. Małgosia jest zwrócona twarzą w obiektyw, uśmiecha się, Julia całuje ją w policzek.
                Julia przytulona do Małgosi, siedzi jej na kolanach, od tyłu obejmuje je Piotr.
                Małgosia siedzi na wózku. Na jej udach stoi Julia próbująca dosięgnąć wyciągniętą ku górze ręką drzewa, które jest pochylone nad ich głowami. Małgosia patrzy z uśmiechem na córkę i trzyma ją w pasie.
                Na pierwszym planie na kocu siedzi Małgosia, obok siedzi Piotr. Za nimi, na drugim planie wózek. W tle trawa.
                Widać Małgosię od pasa w górę za nią siedzi Piotr, który obejmuje jej szyję ramieniem i całuje ją w policzek, ma zamknięte oczy. Małgosia się lekko uśmiecha.
                Ujęcie od popiersia. Małgosia i Piotr są zwróceni twarzami do siebie, stykają się czołem i nosem, widać ich profile. Oboje się uśmiechają.

Łukasz i Danusia

Poznajcie Łukasza Krasonia – mówcę, ojca, przedsiębiorcę, społecznika oraz jego żonę Danusię i syna Adasia. „Moja rodzina i moje ojcostwo to najlepsze co mnie w życiu spotkało. Miłość dziecka do ojca oraz ojca do dziecka to coś totalnie niezwykłego. Jest to miłość bezinteresowna, wykraczająca poza wszelkie ograniczenia. Dzięki temu cudowi stałem się lepszym człowiekiem i rozwinąłem umiejętności, o których posiadaniu nawet nie miałem pojęcia.”

Łukasz widoczny od pasa w białej koszuli. Od tyłu obejmuje go Danusia, opiera twarz na jego ramieniu. Oboje się uśmiechają.
                  Łukasz siedzi na wózku. Obok niego Danusia, siedząca na kocu, trzyma Adasia wyciągając ręce ku górze. Chłopczyk zasłania jej twarz i całuje Łukasza w czoło. W tle drzewa i polana.
                  Na pierwszym planie Adaś, widoczny od kolan w górę. Ma białą koszulę i beżowy kapelusz. Uśmiecha się. W tle kury.
                  Zdjęcie z za kulis sesji. Z lewej strony mężczyzna z obsługi, który trzyma obrożę alpaki. Łukasz zbliża twarz do pyska alpaki, uśmiecha się. Na drugim planie uśmiechnięta Danusia głaszcząca pysk zwierzęcia.
                  Łukasz siedzi na wózku, ma na sobie białą koszulę. Na jego ramionach "na barana" siedzi Adaś. Obok nich stoi Danusia w długiej sukience w niebieskie kwiatki. Wszyscy się uśmiechają. Za nimi na drugim planie leży pies.
                  Łukasz widoczny od pasa w górę, uśmiecha się, ma zamknięte oczy. Za nim pochylona Danusia, podtrzymuje ręką kapelusz, który ma na głowie i całuje Łukasza w szyję.
                  Łukasz, Danusia i Adaś są na pace terenowego samochodu. Łukasz siedzi na wózku, Adaś stoi obok, obydwu widać od pasa w górę, za nimi Danusia w kapeluszu oparta na ramieniu Łukasza.
                  Łukasz, Danusia z dziećmi na pace terenowego samochodu. Kobiety i Adaś unoszą ręce do góry. Pośrodku siedzi Łukasz. Wszyscy się uśmiechają. W tle widać drzewa i niebo.

Malwina i Bartek

Malwina i Bartek to związek, który połączyły studia prawnicze. Malwina planuje doktorat, obecnie pracuje w sądzie. Interesuje się polityką, historią, sztuką. Bartek jest na 5 roku studiów prawniczych. Oboje uwielbiają prawo karne, zwiedzanie i podróżowanie. Mają wspólnego pieska Lili.

Bartek przytula się do pleców Malwiny i składa głowę na jej ramieniu. Dziewczyna odchyla lekko głowę do tyłu.
                    Bartek trzyma Malwinę na barana. Dziewczyna całuje chłopaka w policzek.
                    Malwina i Bartek zwróceni twarzami do siebie. Oboje mają zamknięte oczy, delikatnie się uśmiechają i stykają się czołami.
                    Malwina opiera się o drzewo. Nad nią pochyla się Bartek i głaszcze dziewczynę po policzku.
                    Całujący się Malwina i Bartek.
                    Malwina przytula się plecami do torsu Bartka. Uśmiechają się i patrzą w obiektyw.
                    Roześmiany Bartek podnosi Malwinę. Są zwróceni Twarzami do siebie.
                    Malwina odchyla głowę, a Bartek całuje ją od tyłu w czoło.