Na grafice mapa Polski z zaznaczonymi punktami, logotyp projektu Sekson oraz napis Mapa Dostępności Fundacji Avalon to wyjątkowa inicjatywa umożliwiająca łatwe wyszukiwanie specjalistów współpracujących z osobami z niepełnosprawnościami oraz placówek przystosowanych do potrzeb OzN. Stwórz mapę razem z nami! Znasz dostosowaną placówkę lub specjalistę z doświadczeniem w pracy z osobami z niepełnosprawnościami? Zgłoś ją na adres konferencja@fundacjaavalon.pl. Udostępnij tę grafikę i zaproś znajomych do tworzenia Mapy Dostępności Fundacji Avalon #wyłączamytabu, #włączmywiedzę
Czas czytania: 4 min

Mapa Dostępności Fundacji Avalon odpowiedzią na palące potrzeby osób z niepełnosprawnością ruchową

Mapa Dostępności Fundacji Avalon to szeroki projekt, który jest odpowiedzią na potrzebę wiedzy o specjalistach współpracujących z osobami z niepełnosprawnością ruchową oraz o placówkach dostosowanych do potrzeb OzN. Jest on częścią programu Sekson, prowadzonego przez Fundacje Avalon, który kompleksowo zajmuje się tematyką seksualności i rodzicielstwa osób z niepełnosprawnością. Mapa jest dostępna na portalu edukacyjnym www.sekson.pl. Projekt powstaje we współpracy z portalem ZananyLekarz.pl

Nowo powstała Mapa Dostępności Fundacji Avalon umożliwia wyszukiwanie specjalistów współpracujących z osobami z niepełnosprawnością ruchową i sensoryczną, oraz placówek dostosowanych do potrzeb OzN. Projekt ma być odpowiedzią na potrzeby w zakresie korzystania OzN z ochrony zdrowia. Zostały tam oznaczone dostosowane gabinety ginekologiczne, szkoły rodzenia oraz specjaliści z dziedziny: ginekologii, położnictwa, seksuologii, fizjoterapii, urologii i uroginekologii, którzy posiadają doświadczenie w pracy z osobami z niepełnosprawnościami. Punkty zaznaczone na mapie dostępności są sprawdzone pod względem kryteriów dostępności opracowanych przez Fundację Avalon.

Zderzenie z medyczną ścianą

Możliwość wizyty u lekarza specjalisty, który zna i rozumie problemy osób z niepełnosprawnością, jest w Polsce utrudniona, a niekiedy niemożliwa. Problem wynika przede wszystkim z braku wiedzy na temat potrzeb OzN w tym zakresie. Dotyczy on szczególnie wizyt u lekarzy ginekologów i urologów.

W Polsce mało jest miejsca na dyskusje na tematy związane z potrzebami osób z niepełnosprawnością, a mierzą się one na co dzień w wieloma barierami, których mogłoby nie być, gdybyśmy wsłuchali się w ich głos. Jedną ze sfer, w której te problemy są bardzo widoczne, jest właśnie opieka medyczna lekarzy specjalistów, takich jak ginekolog czy urolog. Brak powszechnej dostępności dostosowanych dla OzN gabinetów ginekologicznych pogłębia zjawisko społecznego wykluczenia – mówi Łukasz Wielgosz, Przedstawiciel Zarządu Fundacji Avalon.

Jak wskazują badania społeczne przeprowadzone przez Fundację Avalon, w przypadku osób z niepełnosprawnością dodatkowymi barierami są również kwestie związane z dostosowaniem gabinetu do ich potrzeb, samym przebiegiem wizyty oraz obsługi administracyjnej.

Począwszy od lokalizacji gabinetu i możliwości łatwego dotarcia do placówki, poprzez jej dostosowanie architektoniczne, dostępu do asystenta, alternatywnych sposobów odbioru wyników badań, a skończywszy na komforcie przebiegu wizyty i pewności co do tego, że zostanie ona przeprowadzona w atmosferze prywatności i intymności.

Profesor dr hab. Ewa Anna Dmoch-Gejzlerska, prelegentka projektu Sekson, prowadząca prelekcję “Gabinet ginekologiczny dostosowany do OzN – jak wyglada?”, podkreśla dlaczego tak ważne jest wsłuchiwanie się w potrzeby osób z niepełnosprawnością. – To oni najlepiej wiedzą, jakie rozwiązania są niezbędne, aby w jak najbardziej samodzielny sposób mogli skorzystać z wizyty u specjalisty. Takie rozwiązania i udogodnienia jak możliwość elektronicznej rejestracji na wizytę lekarską, odpowiednie ulokowanie gabinetu (parter lub piętro w budynku z dostępem do windy), odpowiednia szerokość drzwi i innych przestrzeni komunikacyjnych, dostosowana toaleta czy dostępność przestrzeni do przygotowania się na wizytę niestety nie są standardem w większości polskich placówek medycznych. Osoby z niepełnosprawnością potrzebują również zwykle dłuższego czasu wizyty, informacji o dostępności obniżanego fotela lub leżanki, a także potwierdzenia, że mogą liczyć na to, że wizyta odbędzie się w warunkach zapewniających psychiczny komfort oraz poszanowanie intymności pacjenta. Techniczne i merytoryczne aspekty są niezbędna ale musimy pamiętać, że równie ważne jest, żebyśmy mieli możliwość wsłuchania się w sugestie pacjentek, bo trzeba uwrażliwić się na jej potrzeby. – dodaje profesor.

Ograniczona dostępność do odpowiednio przystosowanych placówek medycznych oraz gabinetów lekarskich, a także brak systemowych rozwiązań, często sprawiają, że osoby z niepełnosprawnościami rezygnują z wizyty u specjalisty w obawie przed tym, co czeka ich na miejscu. Niewystarczające są także informacje, o tym gdzie szukać fachowej pomocy, co sprawia, że osoby z niepełnosprawnością zderzają się z brakiem wsparcia w dostępie do informacji i wiedzy o seksualności i rodzicielstwie.

Certyfikowane placówki na Mapie Dostępności

Certyfikacja polskich placówek medycznych dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnością ruchową stała się podstawą do stworzenia Mapy Dostępności. Podstawą opracowania kryteriów dostępności, na których opiera się inicjatywa certyfikacji są wieloletnie doświadczenia Fundacji Avalon we współpracy z osobami z niepełnosprawnościami. Dzięki certyfikowaniu wspomnianych placówek, osoby z niepełnosprawnością ruchową uzyskają dostęp do informacji w jakim miejscu funkcjonuje gabinet w pełni przystosowany do ich potrzeb, a co za tym idzie – uzyskają możliwość skorzystania z usług lekarza specjalisty w możliwie jak najbardziej samodzielny sposób. Decyzja o przyznaniu danej placówce certyfikatu będzie poprzedzona audytem gabinetu prowadzonym w oparciu o kryteria dostępności.

Certyfikacja i powstanie Mapy Dostępności Fundacji Avalon to ważna społecznie inicjatywa. Z naszej strony staramy się zwiększać szansę na to, aby osoby z niepełnosprawnością ruchową trafiały do placówek, w których poczują się otoczone należytą opieką. Jako Fundacja Avalon wspierająca ponad 10 000 podopiecznych nie mogliśmy pozostać obojętni, na to, że osoby z niepełnosprawnościami nie mają dostępu do wiedzy o placówkach ochrony zdrowia, z których mogą korzystać w sposób godny. – komentuje Krzysztof Dobies, Dyrektor Generalny Fundacji Avalon.