Na grafice logotyp fundacji avalon, jeden procent, napis: petycja
Czas czytania: 1 min

Końcowa odpowiedź Ministerstwa Finansów na petycję Fundacji Avalon

Fundacja Avalon wysłała do Ministra Finansów Tadeusza Kościńskiego petycję dotyczącą przywrócenie dostępu do informacji o Urzędach Skarbowych przy poszczególnych wpłatach z 1%. Apel poparło ponad 5 tys. osób, w tym największe organizacje pozarządowe. Stworzona petycja była reakcją środowiska na brak informacji o szczegółach wpłat z 1% podatku.

W finalnej odpowiedzi Ministerstwa Finansów, która zamyka poruszoną przez nas kwestię z przykrością czytamy, że w świetle przepisów, organizacje nie będą otrzymywać danych o Urzędach Skarbowych, z których pochodziły wpłaty na subkonta podopiecznych.

Decyzja została uargumentowana przeprowadzoną w 2020 automatyzacją i centralizacją dystrybucji kwot z 1% – aktualnie za przekazanie wpłat OPP odpowiada Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Bydgoszczy. Zdaniem Ministerstwa Finansów, przygotowywany przez Naczelnika przelew zbiorczy, który trafia do OPP nie wymaga dodatkowych informacji. Dlatego udostępnianie listy Urzędów Skarbowych, w których rozliczali się podatnicy, jest w interpretacji Ministerstwa niepotrzebne.

Jesteśmy zaniepokojeni faktem, iż zarówno Fundacja jak i nasi podopieczni zostaliśmy pozbawieni możliwości pomocy podopiecznym w poszukiwaniu zaginionych wpłat.

Jednocześnie chcemy podziękować wszystkim osobom oraz Fundacji „Zdążyć z Pomocą”, Fundacji Sedeka, Fundacji Serce Dziecka im. Diny Radziwiłłowej, Fundacji Serce dla Maluszka, Fundacji Diabeciaki oraz Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko” za wsparcie naszej inicjatywy.

Odpowiedź Ministerstwa Finansów jest dostępna TUTAJ.