Ikona kalendarza na pomarańczowym tle
Czas czytania: 3 min

Podsumowanie działań Fundacji Avalon w sierpniu

Za nami sierpień! Poniżej przedstawiamy podsumowanie działań, które zrealizowaliśmy w ubiegłym miesiącu.

Dział Subkont

• W ramach dofinansowania zrealizowaliśmy beneficjentom 1248 wniosków na łączną kwotę ponad 3 251 832,40 zł.
  • 30 sierpnia w Poznaniu odbyło się wyjazdowe spotkanie z pracownikami Działu Subkont oraz Grupa wsparcia dla OzN: „ Dostępność z perspektywy Osób z Niepełnosprawnościami. Jakie prawa Ci przysługują?” – dziękujemy wszystkim, którzy nas odwiedzili!
  • Oddaliśmy do użytku nową odsłonę panelu beneficjenta – po zalogowaniu się do subkonta przez przeglądarkę użytkownicy mają dostęp do szczegółowych informacji o operacjach na subkoncie!

Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon

Przeprowadziliśmy dla pacjentów dorosłych:

• 688 godzin aktywnej rehabilitacji,
  • 185 godzin zajęć outdorowych,
  • ponad 60 godzin zajęć VR,
  • ponad 100 godzin terapii logopedycznej oraz neurologopedycznej,
  • w ciągu całego miesiąca w zajęciach Jogi, Zumby, Cross treningu, wzięło udział łącznie ponad 134 uczestników.

Przeprowadziliśmy dla dzieci:

• 166 godzin godzin zajęć fizjoterapii,
  • 76,5 godzin zajęć z psychologiem,
  • 85 godzin zajęć z logopedą,
  • 9,5 godzin Treningu Umiejętności Społecznych,
  • grupowe zajęcia Muzykoterapii, Dogoterapii, Hipoterapii i Alpakoterapii oraz warsztaty manualne.

Projekt Sekson

Avalon Kids

Avalon Extreme

• 4 sierpnia Ambasador Projektu Avalon Extreme Sylwester Wilk ukończył wyścig Greatman Kórnik Triathlon 2024. Zmierzył się z dystansem 4 km pływania, 180 km jazdy na rowerze oraz 42 km biegu, udowadniając, że ograniczenia są tylko w głowie. Tym samym z sukcesem zakończyliśmy współpracę przy projekcie “Wilczy apetyt na rekord”, w ramach którego przez pół roku wspieraliśmy Sylwestra w przygotowaniach do bicia rekordu świata w triathlonie.

Avalon Active

• 9 sierpnia wraz z Projektem Avalon Extreme zorganizowaliśmy ExtraAktywności nad Jeziorem Zegrzyńskim. Był to niesamowity dzień pełen wodnych przygód oraz integracji. Atrakcje takie jak SUP, sitwake za motorówką, kajaki oraz wspólne rejsy jachtami zgromadziły aż 40 uczestników OzN wraz z 15 opiekunami. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach zadania publicznego sfinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych otrzymanych za pośrednictwem Województwa Mazowieckiego. Zobacz, co do powiedzenia na temat tego wydarzenia mieli sami uczestnicy.

Centrum Pomocy Uchodźcom z Niepełnosprawnościami

• Otrzymaliśmy 191 zgłoszeń poprzez połączenia telefoniczne na infolinii oraz na skrzynkę: [email protected].
  • Przeprowadziliśmy 15 konsultacji w Centrum Poradniczym.
  • Przekazaliśmy 51 sztuk sprzętu ortopedycznego do Ukrainy.
  • Przekazaliśmy vouchery żywnościowe dla 66 osób.

Kompleksowe Centrum Poradnicze

• Udzieliliśmy 135 darmowych porad osobom z niepełnosprawnościami w ramach Kompleksowego Centrum Poradniczego Fundacji Avalon.

Ponadto w związku z Międzynarodowym Dniem Psa, odwiedziliśmy Azyl dla psów z niepełnosprawnościami Fundacji Judyta i pomogliśmy w wyprowadzeniu czworonogów. Kolejny raz przedstawiciele Fundacji Avalon pojawili się też na 31. edycji Pol’and’Rock Festival.