Na grafice napis: Tydzień Seksualności Osób z Niepełnosprawnościami. 7 - 13 czerwca, 7 VI webinar nt. podwójnej dyskryminacji, 8 VI live z ginekolożką o antykoncepcji, 9 VI Live z seksuolożką o rehabilitacji seksualnej, 10 VI przejęcie instastory przez @bubaspolsky, 11 VI artykuł o gadżetach erotycznych, 12 VI wywiad nt. męskiej seksualności, 13 VI infografika o fantazjach erotycznych
Czas czytania: 2 min

Tydzień Seksualności Osób z Niepełnosprawnościami 2021

Już za tydzień przeprowadzimy akcję edukacyjną pod nazwą Tydzień Seksualności OzN, której celem będzie przybliżenie tematów związanych z seksualnością osób z niepełnosprawnością. Miejscem, gdzie publikowane będą kolejne treści edukacyjne w ramach zaplanowanej akcji są profile w mediach społecznościowych Fundacji i projektu Sekson – Facebook i Instagram. Wydarzenie startuje 7 czerwca, w Międzynarodowy Dzień Seksu i potrwa do 13 czerwca.

Mimo, że seksualność jest tematem ważnym, to wciąż pozostaje w sferze tabu. Tym bardziej dotyczy to seksualności osób z niepełnosprawnością. Przeprowadzone w ramach projektu Sekson badania pokazały, że 36% respondentów spotkała się z negatywnymi komentarzami dotyczącymi ich seksualności.

W ramach Tygodnia Seksualności zaplanowaliśmy spotkania live, wywiady i artykuł dotyczący gadżetów erotycznych oraz sprzętu, który usprawnia i uatrakcyjnia życie intymne osób z niepełnosprawnościami. Ponadto, w ramach współpracy z Grupą Ponton, działającą na rzecz rzetelnej edukacji seksualnej, opublikujemy kolejną infografikę w ramach cyklu „Wy pytacie…”, dotycząca fantazji seksualnych. Użytkownicy Instagrama będą mieli możliwość zwrócenia się z pytaniami dotyczącymi seksualności, emocji, samoakceptacji czy cielesności do ekspertów, którzy zachowując anonimowość pytających, odpowiedzą na ich dylematy.

Mamy dla Was coś jeszcze. W Fundacji można skorzystać z nieodpłatnych porady seksuologa dla osób z niepełnosprawnościami i ich bliskich. Porady prowadzone są stacjonarnie i telefonicznie, dlatego mogą z nich korzystać osoby z całej Polski. Barbara Płaczek, seksuolożka i edukatorka seksualna czeka na wszystkich zainteresowanych we wtorki i czwartki, w godzinach od 17 do 19. Kontakt można znaleźć na stronie Fundacji Avalon w zakładce Kompleksowego Centrum Poradniczego.

Już niebawem więcej o seksualności osób z niepełnosprawnościami będzie można usłyszeć podczas III Konferencji Sekson, która zaplanowana została na2-3 października 2021 r. Pierwszy dzień będzie skupiony wokół tematu seksualności, a drugi poświęcony rodzicielstwu OzN. Wydarzenie będzie transmitowane online.