Na grafice screen z rozmowy z Tomaszem Bidusiem - widać jego i prowadzącą wywiad. Napis Wywiad z cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę.
Czas czytania: 1 min

Seksualność po uszkodzeniu rdzenia kręgowego cz. I

Po wypadku seksualność zmieniła się totalnie. Nie można powiedzieć czy na lepsze, czy na gorsze. (…) Zaburzenia czucia, zaburzenia erekcji, inne możliwości, inna sprawność organizmu. To wszystko wpływa na to, że musimy poszukiwać innych rozwiązań – mówi Tomasz Biduś w pierwszej części kolejnego wywiadu z cyklu #wyłączamytabu #włączamywiedzę.

W ósmym odcinku rozmów #wyłączamytabu #włączamywiedzę gościliśmy Tomasza Bidusia, który w wieku 17 lat doznał wypadku i od tego czasu porusza się na wózku. Tomasz jest bardzo aktywny i odnosi sukcesy na polu sportowym – jest wykwalifikowanym trenerem personalnym oraz instruktorem sportu osób z niepełnosprawnością, a także utytułowanym zawodnikiem Reprezentacji Polski w Rugby na Wózkach i wielokrotnym Mistrzem Polski tej dyscypliny.

Obecnie jest zawodnikiem drużyny Balian Sport i członkiem sztabu szkoleniowego Reprezentacji Polski Rugby na Wózkach oraz Asystentem Trenera Reprezentacji Brazylii. Od dwóch dekad zajmuje się problematyką niepełnosprawności, pracując jako instruktor Aktywnej Rehabilitacji oraz prowadząc szereg szkoleń, wykładów i konferencji dotyczących aktywizacji i seksualności osób z niepełnosprawnościami. Jest także członkiem zespołu eksperckiego projektu Sekson.

W rozmowie odpowiedział, jak zmienia się życie seksualne po uszkodzeniu rdzenia kręgowego, gdzie szukać informacji dotyczących seksualności po wypadku, a także jakie sprzęty usprawniają życie seksualne osób z niepełnosprawnościami.

Rozmowa jest opublikowana na kanale YouTube Fundacji Avalon.