Kolorowa ilustracja przedstawiająca dziewczynę na wózku, a wokół niej członków jej rodziny w różnym wieku.
Czas czytania: 2 min

Przeczytaj broszurę „Seksualność i rodzicielstwo osób z niepełnosprawnościami – to warto wiedzieć!”!

Zachęcamy do zapoznania się z naszą nową broszurą edukacyjną „Seksualność i rodzicielstwo osób z niepełnosprawnościami – to warto wiedzieć!”. Dowiesz się z niej między innymi o tym, jak przełamywać stereotypy oraz wspierać równość w dostępie do edukacji seksualnej i usług medycznych, co jest kluczowe dla zapewnienia OzN pełni praw obywatelskich, bezpieczeństwa oraz możliwości prowadzenia satysfakcjonującego życia intymnego.

Publikacja została opracowana przez osoby zaangażowane w działania na rzecz równościowej edukacji seksualnej: osoby pracujące w zespole Projektu Sekson oraz osoby samorzecznicze współtworzące Zespół Ekspercki Projektu Sekson. W broszurze przywołane zostały wybrane wyniki badań „Seksualność i rodzicielstwo osób z niepełnosprawnością ruchową” zrealizowanych w 2020 roku przez Fundację Avalon. Poruszono w nich wątki dotyczące: niepełnosprawności, seksualności, związków i rodzicielstwa, wiedzy na temat seksualności, a także dostępu do usług medycznych i dostosowania ich do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

Broszura powstała w celu omówienia najważniejszych wyników badań z 2020 roku, zwiększenie świadomości społecznej oraz promowanie otwartości w rozmowach o seksualności, zdrowia intymnego i rodzicielstwa osób z niepełnosprawnościami. Ponadto w naszym nowym materiale znajdziesz informacje na temat wpływu stereotypów i języka na postrzeganie OzN. Dobre praktyki językowe, szerzenie edukacji seksualnej i informacje na temat dostosowanej opieki medycznej – o tym wszystkim oraz o wielu innych ważnych kwestiach przeczytasz w broszurze. W obliczu istniejących stereotypów publikacja staje się ważnym narzędziem w walce o akceptację i zrozumienie dla tych, którzy pragną realizować swoje potrzeby emocjonalne i seksualne.