Czas czytania: 1 min

Як скористатися з безкоштовної медичної допомоги біженцям?

Natalia Shapoval

Fundacja Avalon

Громадяни України, що вимушено переїхали до Польщі у зв’язку з війною мають право на безкоштовну медичну допомогу на рівні з поляками. Безкоштовна медична опіка надається Національним фондом здоровʼя (NFZ – Narodowy Fundusz Zdrowia).

Важливо пам’ятати, що з безкоштовних медичних послуг в рамках допомоги біженцям можуть скористатися особи, що перетнули українсько-польський кордон не раніше 24 лютого 2022 року. Для цього необхідним є документ, що підтверджує дату перетину кордону або номер PESEL зі статусом UKR.

Перелік безкоштовних послуг:

• базова медична допомога (POZ – podstawowa opieka medyczna) – сімейний лікар, терапевт;
  • спеціалізована амбулаторна допомога,
  • діагностичні дослідження, призначені лікарем,
  • лікування в стаціонарі,
  • психіатричне лікування,
  • реабілітація (крім курортів),
  • стоматологічні послуги.

Як записатися до лікаря?

Варто пам’ятати, що безкоштовні медичні послуги доступні тільки в осередках позначених Національним фондом здоров’я (NFZ). Тільки там послуги фінансуються державою – в приватних осередках діє окреме страхування або оплата за візит.

Для того, щоб швидко та ефективно отримати необхідні послуги, необхідно теж знати до якої лікарні звертатися.

Різке погіршення самопочуття

Якщо ви зіткнулися з різким погіршенням самопочуття або різким посиленням симптомів хвороби – необхідно звернутися до SOR (Szpitalny oddzial ratunkowy) – Відділення невідкладної медичної допомоги в лікарні. Щоб отримати допомогу в цьому осередку не треба попередньо дзвонити чи записуватися. Необхідно підійти до реєстратури, розповісти про симптоми й чекати на лікаря.

Щоб знайти найближче до себе відділення SOR можна скористатися мапою Google вписуючи в пошукову систему SOR і прокладаючи трасу до найближчого відділення.

Базова медична опіка

До лікаря першого контакту (або так званого сімейного лікаря) слід звертатися в першу чергу. Пацієнти можуть записатися на прийом особисто або телефоном. Якщо у вибраній лікарні є  відповідне програмне забезпечення, можна домовитися про візит в електронній формі.

Де знайти найближчу лікарню NFZ?

У пошуці необхідно ввести фразу przychodnia lekarska NFZ і додати назву місцевості. Після цього подивитися на карті, де знаходиться найближча лікарня.

За допомогою можна звернутися на інфолінію Національного фонду здоров’я, що доступна українською мовою (за номером 800 190 590). Там ви можете отримати інформацію про те:

• де знайти найближчий медичний заклад: клініку сімейного лікаря (лікаря загальної практики), медичну допомогу в нічний час (від 18.00 до 8.00 наступного дня) або лікарню,
  • де знаходиться найближча аптека,
  • як діяти у разі зараження коронавірусом, як отримати направлення на тестування на вірус SARS-CoV-2 та де взяти мазок для тестування,
  • як записатися на щеплення від COVID-19.

У нічний час з 18 до 8 можна скористатися Телеплатформою першого контакту (доступна українською мовою за номером 800 137 200). Там ви можете отримати:

• медичну консультацію,
  • електронний рецепт,
  • електронне направлення в поліклініку,
  • електронне направлення в лікарню,
  • направлення на тест на коронавірус.

Існує теж спосіб домовлення про візит онлайн:

1. Через Обліковий запис пацієнта (як увійти дізнаєтеся за посиланням Обліковий запис пацієнта (IKP) | Pacjent):
  2. увійти в розділ «Мій Обліковий запис»
  3. внизу сторінки, під заголовком «ваша первинна медична допомога (POZ)», знайти відповідну позицію і клацнути «Заповнити декларацію»:

У декларації (доступна польською, українською і російською мовами) вписуєте:

• ім’я та прізвище (пацієнта – тобто ваше або вашої дитини) – точно так, як воно записане відповідно до міжнародної транскрипції
  • адресу проживання в Польщі (вулиця, номер, номер квартири, індекс, населений пункт)
  • ідентифікаційний номер PESEL (якщо його вам вже надано).
  • після вибору закладу/поліклініки вибрати лікаря, медсестру і акушерку, потім підтвердити.
  • Додаток LikarPL, що працює польською, українською та російською мовою. Цей додаток значно полегшує процес консультації та запису на візит. Перед тим як йти до лікарні ви маєте заповнити спеціальну форму про стан вашого здоров’я. Під час консультації необхідно буде надати лікарю свою дату народження та номер заповненої форми. Спеціаліст побачить її вже польською мовою. Щобільше, ваша розмова в реальному часі перекладатиметься відповідно. Тобто лікар отримає переклад ваших скарг польською, а ви його поради українською. Розмова та її результат зберігатиметься у додатку, щоб ви могли повернутися до неї у зручний для вас час (детальніше за посиланням: Додаток, який допоможе спілкуватися пацієнтам з України з лікарями у Польщі, вже працює – Ministerstwo Zdrowia – Portal Gov.pl (www.gov.pl))

Як записатися до вузького спеціаліста?

Спочатку ви все одно маєте пройти візит у лікаря першого контакту. Уже після цього він може видати вам направлення до спеціаліста. Воно в електронній формі знаходитиметься в вашому обліковому записі пацієнта.

Направлення від сімейного лікаря непотрібно у випадку наступних спеціалістів:

• психіатр;
  • гінеколог та акушер;
  • онколог;
  • венеролог;
  • стоматолог.

Достатньо лише призначити термін візиту в обліковому записі пацієнта або телефоном.

Якщо ж ви маєте направлення до іншого спеціаліста, вам необхідно записатися на обстеження у вибраній вами клініці NFZ. Це можна зробити:

• в телефонному режимі, вказуючи код електронного направлення та номер PESEL;
  • особисто – в такому випадку ви показуєте в реєстратурі:
    • електронне повідомлення з інформацією про направлення або з SMS-кодом, щоб поліклініка могла його відсканувати, і називаєте свій ідентифікаційний код PESEL
    • електронне направлення в додатку mojeIKP.

Корисні інтернет ресурси:

Пацієнти з України | Pacjent

Pomoc medyczna dla obywateli Ukrainy – Ministerstwo Zdrowia – Portal Gov.pl (www.gov.pl)

Державна медична допомога – Сайт для громадян України – Portal Gov.pl (www.gov.pl)

Centrala NFZ – Aktualności / Aktualności / Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) – finansujemy zdrowie Polaków

Teleplatforma Pierwszego Kontaktu – Ministerstwo Zdrowia – Portal Gov.pl (www.gov.pl)