logo med biz
Czas czytania: 3 min

Czas jest decydujący – jak szybko zostać przyjętym do lekarza specjalisty na NFZ?

Jednym z najczęstszych zarzutów, jakie stawia się polskiej służbie zdrowia jest biurokracja, skomplikowane procedury, których pacjenci nie znają i nie rozumieją, a których lekarze nie mogą obejść. Mimo kolejnych reform służby zdrowia problem ten do tej pory nie znalazł rozwiązania, budząc frustrację zarówno w pacjentach, jak i w lekarzach.

Nic dziwnego, obecnie by dostać się do specjalisty, konieczna jest wizyta u lekarza rodzinnego (a często nawet dostęp do tej podstawowej opieki wiąże się z kilkoma godzinami spędzonymi w kolejce), który wypisze skierowanie. Po otrzymaniu skierowania należy się zarejestrować (godziny rejestracji często są niejasne) osobiście lub telefonicznie. Wtedy również otrzymamy wyznaczony termin wizyty. Nie dziwi już kilkumiesięczne czekanie w kolejce. Jeżeli w międzyczasie nie zrezygnujemy, podczas wstępnego wywiadu możemy dowiedzieć się, że niestety nie mamy wyników odpowiednich, niezbędnych badań, na które tym samym zostajemy skierowani. Ale by specjalista je zinterpretował znowu musimy się zarejestrować… Byłoby dużo łatwiej, gdyby wszystkie te informacje skumulowane były w jednym miejscu, były bezpłatne i dostępne wszystkim pacjentom. Okazuje się, że ktoś już o tym pomyślał.

Odpowiedzią na te problemy jest serwis MedBiz.pl – poznańska inicjatywa internetowa o ogólnokrajowym zasięgu – największa baza placówek medycznych realizujących świadczenia medyczne w ramach NFZ, która podaje szacunkowy termin oczekiwania na wizytę w każdym zakładzie opieki zdrowotnej.

Jak platforma MedBiz.pl przybliża pacjenta do podjęcia leczenia? Po otrzymaniu skierowania do specjalisty od lekarza rodzinnego, w domowym zaciszu, z komfortu własnego komputera wchodzimy na portal MedBiz.pl. W wyszukiwarce „Sprawdź kolejki do specjalistów” wybieramy województwo i specjalizację poradni (na przykład: kardiologiczna, okulistyczna, chirurgii onkologicznej, itp.). Błyskawicznie otrzymujemy wykaz placówek – zarówno państwowych, jak i prywatnych – z podpisanym kontraktem z NFZ. Przy każdej placówce oprócz adresu i telefonów, podany jest wykaz świadczonych usług, lista dokumentów potrzebnych do rejestracji, wielkość kontraktu z NFZ czy mapy dojazdu. Oprócz tego, pacjent sprawdzić może również – i to prawdziwa rewolucja w informacji medycznej – szacowaną długość kolejki do danego specjalisty, co pomoże mu zadecydować czy warto czekać do tej placówki, czy może jednak lepiej wybrać się do sąsiedniej miejscowości, w której można zostać przyjętym „od ręki”. Za pomocą kilku kliknięć każdy z nas może łatwo sprawdzić, ile dni przyjdzie mu czekać do wybranego zakładu opieki zdrowotnej i jaki jest prawdopodobny najbliższy termin wizyty w każdej placówce. Dane dotyczące czasu oczekiwania są na bieżąco aktualizowane.

W ten sposób czekanie się nie zapętla. Pacjent wie, co musi przygotować na wizytę i kiedy wizyta może się odbyć. Serwis pomocny jest również samej służbie zdrowia. Pracownicy rejestrujący pacjentów wiedząc, że kolejka jest bardzo długa mogą zaproponować pacjentowi wizytę w sąsiednim ośrodku lub pobliskiej miejscowości. Dzięki takiej wiedzy zyskuje się cenny czas. A czas przy rozpoznaniu choroby jest decydujący.

Lista wszystkich szpitali oraz placówek zdrowotnych w Polsce świadczących usługi medyczne na NFZ znajduje się pod następującymi linkami: