Na zdjęciu fizjoterapeutka podczas zajęć z pacjentem - pacjent w klęku wyciąga rękę przed siebie.
Czas czytania: 1 min

Kinetic Control

Podstawą metody Kinetic Control jest zrozumienie relacji pomiędzy ograniczeniem ruchomości a niewłaściwymi kompensacjami ruchowymi, spowodowanymi zaburzeniem kontroli ruchu. Koncepcja ta, oparta na najnowszych badaniach naukowych, pozwala określić, w jaki sposób nieprawidłowy lub niekontrolowany ruch przyczynia się do powstania dolegliwości, na które uskarżają się pacjenci. Jest znakomitym narzędziem diagnostycznym służącym do identyfikacji zaburzeń kontroli motorycznej, jak również do monitorowania postępów terapii.

Fizjoterapeutka podczas zajęć metodą Kinetic Control z pacjentem leżącym na leżance.

Jak wygląda praca metodą Kinetic Control?

Proces rozumowania klinicznego wg koncepcji Kinetic Control uwzględnia cztery kryteria dysfunkcji ruchu. Pierwsze to diagnoza błędów motorycznych (miejsca i kierunku ruchu niekontrolowanego), drugie – diagnoza nadwrażliwych tkanek, trzecie – diagnoza mechanizmów bólowych i czwarte – identyfikacja czynników osobistych i środowiskowych. W pracy z pacjentem korzysta się z szeregu testów funkcjonalnych, które pozwalają wskazać osłabione miejsca w organizmie, takie jak ograniczenia czy deficyty w zakresie stabilności, mobilności i kontroli motorycznej. Opisany proces służy poznaniu przyczyn powstania dolegliwości i dysfunkcji ruchowych, określeniu celów rehabilitacji oraz dobraniu odpowiednich ćwiczeń odpowiadających indywidualnym potrzebom pacjenta.

Kinetic Control ma zastosowanie nie tylko w przypadku ostrych dolegliwości bólowych, ale również przy dolegliwościach przewlekłych, zarówno w schorzeniach ortopedycznych, jak i neurologicznych.

Już dzisiaj zapisz się na rehabilitację w ramach Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon!

Zapisać możesz się pod adresem e-mail: [email protected] albo telefonicznie 22 349 97 71 lub 796 324 328.

Jesteśmy dostępni od poniedziałku do czwartku w godzinach od 8:00 do 20:00, a w piątki w godzinach 8:00 – 16:00.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon.

Zapraszamy!