osoba stoi przed lustrem
Czas czytania: 2 min

Terapia Lustrzana

Terapia lustrzana (Mirror Box Therapy) powstała na podstawie prac i badań profesora V.S.Ramachandrana, amerykańskiego neurologa. Jego wczesne badania nad neuroplastycznością układu nerwowego i bólami fantomowymi u osób po amputacjach kończyn, jak również odkrycie neuronów lustrzanych przez Rizzolattiego, pozwoliły mu stworzyć podstawy teoretyczne do terapii lustrzanej.

Jak to wygląda w praktyce i jacy pacjenci mogą na tym skorzystać? Zacznijmy może od tej drugiej kwestii. Najwięcej badań naukowych i udowodnionych działań korzystnych dla pacjentów jak do tej pory mamy w leczeniu pacjentów z bólami fantomowymi. Kolejna grupa to osoby z CRPS (Complex Regional Pain Syndrome), czyli kompleksowym zespołem bólu regionalnego inaczej znanym jako zespół Sudecka. Ostatnio pojawia się coraz więcej badań nad wykorzystaniem terapii lustrzanej w fizjoterapii poudarowej.

Jak wygląda sprzęt? Wystarczy tak naprawdę zwykłe lustro, ale jest dużo wygodniej, gdy występuje ono w połączeniu z odpowiednim opakowaniem. A sama terapia? Za przykład weźmy osobę po amputacji kończyny górnej w obrębie przedramienia. Jednym z problemów tej osoby są bóle fantomowe, występujące pod postacią wbijania paznokci palców w zaciśniętą w pięść dłoń, które pacjent odczuwa w kończynie amputowanej. Nie może on pozbyć się bólu, bo nie jest w stanie rozprostować palców, których nie ma. I tu pojawia się terapia lustrzana. Działa ona na zasadzie oszukania mózgu. W dużym skrócie wygląda to w ten sposób, że umieszczamy kończynę po amputacji w osłoniętej części pudełka, zdrową kończynę równolegle do niej tak, aby widzieć jej odbicie w lustrze. Tworzymy dzięki temu iluzję dwóch kończyn. Po kilku sesjach terapeutycznych pacjent prostując palce zdrowej ręki czuje ulgę i zmniejszenie bólu po stronie amputowanej. Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione wyżej aspekty, jest to prosta, tania i przede wszystkim skuteczna metoda terapeutyczna.

Autor: Konrad Kozłowski

Źródło zdjęcia: https://www.dosomething.org/project/bringing-mirror-box-therapy-to-haiti

Więcej informacji o metodzie: www.mirrorboxtherapy.com

Już dzisiaj zapisz się na rehabilitację w ramach Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon!

Zapisać możesz się pod adresem e-mail: [email protected] albo telefonicznie 22 349 97 71 lub 796 324 328.

Jesteśmy dostępni od poniedziałku do czwartku w godzinach od 8:00 do 20:00, a w piątki w godzinach 8:00 – 16:00.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon.

Zapraszamy!