kobieta masuje plecy pacjentki na stole do masażu
Czas czytania: 2 min

Terapia tkanek ściśle powiązanych z emocjami

Powieź to aktualnie temat, którego badania podjęli się specjaliści z całego świata. To struktura, która jest ściśle powiązana z emocjami kumulowanymi w ciele, będącymi odpowiedzią na wszelkie bodźce zewnętrzne towarzyszące nam na co dzień. A jak wiemy jako struktura zbudowana z tkanki łącznej, ściśle przylega do każdego z organów ciała, scalając wszystkie struktury mięśniowe i kostne. Dlatego też wszelkie emocje negatywne lub pozytywne mogą oddziaływać na funkcjonowanie układów w organizmie.

Umiejscowienie bólu wynikającego z przebytej traumy może być lokalne, np. zbyt duże napięcie mięśni okolicy miednicy, po przebytym nadużyciu seksualnym lub migrować w odległe okolice ciała, ale powiązane tym samym traktem powięziowym tzw. taśmą powięziową.

Czym jest zatem tkanka miękka?

Z anatomicznego punktu widzenia, jest to tkanka, która łączy, wspiera lub otacza narządy organizmu i nie jest tkanką kostną. Do tkanek miękkich zalicza się: ścięgna, więzadła, skórę, elementy tkanki łącznej, tkankę tłuszczową, błonę maziową, mięśnie, nerwy, naczynia krwionośne. Na tego typu tkankach również stosuje się mobilizacje, manipulacje oraz wiele innych technik, które dzieli się na poszczególne grupy, w zależności od tkanki wykazującej ograniczenia.

Kiedy jest wskazana terapia?

• Przy podwyższonym napięciu w obrębie tkanek, często generującym efekt bólowy, np. zespoły bólowe kręgosłupa;
  • Przy ograniczeniach ruchomości stawu/stawów i tkanek podczas ruchu – po załamaniach, operacjach i długotrwałym unieruchomieniu;
  • Przy osłabieniu fizjologicznym mięśni – zaburzenia napięcia mięśniowego, sztywność mięśni;
  • Przy towarzyszącym miejscowym obrzękom i zastojom naczyniowym oraz bliznom pooperacyjnym;
  • Przy wadach postawy: np. skoliozy, plecy okrągłe, szpotawość/koślawość stóp i kolan
  • Przy chorobach zwyrodnieniowych i reumatycznych w celu rozluźnienia mięśni i złagodzenia dolegliwości bólowych.

Jedną z technik terapii tkanek miękkich jest terapia punktów spustowych, która wykorzystuje różne formy ucisku i ruchów w różnych kierunkach we wrażliwych miejscach w tkance mięśniowej. Celem terapii jest uwolnienie się od bólu i poprawa zaburzonych wzorców ruchowych. Terapia punktów spustowych czasem jest też nazywana terapią mięśniowo-powięziową. W terapii wykorzystuje się również inne techniki, jak:

• techniki energizacji mięśni,
  • mięśniowo-powięziowe rozluźnianie,
  • techniki rozluźnienia pozycyjnego,
  • aktywne rozluźnianie,
  • masaż tkanek głębokich.

Już dzisiaj zapisz się na rehabilitację w ramach Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon!

Zapisać możesz się pod adresem e-mail: [email protected] albo telefonicznie 22 349 97 71 lub 796 324 328.

Jesteśmy dostępni od poniedziałku do czwartku w godzinach od 8:00 do 20:00, a w piątki w godzinach 8:00 – 16:00.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon.

Zapraszamy!