Czas czytania: 2 min

W Ciechocinku, tam gdzie dom zdrojowy… – Ciechocinek dla osób niepełnosprawnych

Główną atrakcją tego miasteczka są oczywiście, wszem i wobec rozsławione tężnie. Miasto jest położone w województwie kujawsko-pomorskim, nad Wisłą. Ma ono charakter uzdrowiskowy, znajdują się tu m.in. szpitale uzdrowiskowe, sanatoria, zakłady przyrodolecznicze, pijalnie wód mineralnych. Część uzdrowiskowa Ciechocinka jest bogata w parki, skwery, kwietniki i dywany kwiatowe, natomiast drugą część miasta stanowi Park Zdrojowy założony w latach 1875 – 1876, w którym zobaczyć można m.in. kłęk kanadyjski, korkowiec amurski oraz miłorząb dwuklapowy.

Komunikację autobusową w Ciechocinku i okolicach zapewnia przedsiębiorstwo PKS Włocławek. Miasto posiada bezpośrednie połączenia autobusowe z Włocławkiem, Toruniem, Bydgoszczą, Warszawą, Lublinem, Łodzią, Gdańskiem, Płockiem, Kaliszem, Koninem oraz ze stacją kolejową w Aleksandrowie Kujawskim.

Zapytałem jedną z naszych Podopiecznych, co myśli o Ciechocinku i które z sanatoriów mogłaby polecić osobom, które chciałyby odwiedzić tę okolicę.

• Które sanatorium polecisz w Ciechocinku?

Kasia: Od 2008r. uczestniczę w turnusach organizowanych przez Sanatorium Uzdrowiskowe „SANVIT” Sp. z o.o. w Ciechocinku przy ul. Staszica 8  www.sanvit.sanatoria.com.pl/

• Dlaczego akurat to sanatorium?

Kasia: Budynek sanatorium znajduje się w centrum miasta i jest przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, w tym osób poruszających się na wózkach inwalidzkich (podjazdy, windy, toalety – wyposażone są w uchwyty i siedziska niezbędne do korzystania z urządzeń). Dogodna lokalizacja budynku ma szczególne znaczenie dla osób mających ograniczenia w poruszaniu się.

• Jakie są zalety rehabilitacji w tym miejscu?

Kasia: Pacjent traktowany jest życzliwie jak partner, daje to maksymalne poczucie bezpieczeństwa podczas wszystkich wykonywanych zabiegów.

Kadra specjalizuje się w leczeniu:

1. chorób układu krążenia,
  2. schorzeń narządu ruchu,
  3. schorzeń układu oddechowego,
  4. chorób układu nerwowego.
  • Jakie są Twoje odczucia po powrocie z turnusu rehabilitacyjnego w Ciechocinku?

Kasia: Jestem bardzo zadowolona z efektów rehabilitacji, ponieważ podczas każdego z pobytów robię postępy (wypracowane na turnusie umiejętności wykorzystuję na co dzień). Mam ochotę szybko wrócić po jeszcze więcej.

• Jakie inne atrakcje mogłabyś polecić osobom, które jeszcze tam nie były?

Kasia: Szczegółowe informacje o atrakcjach można znaleźć się na stronie internetowej: www.ciechocinek.pl/ Strona jest ciekawie przygotowana i zachęca do poznawania miasteczka.

Osobom, które potrzebują pomocy w czynnościach dnia codziennego nasza Podopieczna Kasia poleca Szpital Uzdrowiskowy nr 4 Dom Zdrojowy – Uzdrowisko Ciechocinek ul. Leśna 3. Miasto Ciechocinek położone między Toruniem a Włocławkiem zachęca swoją kolorystyką. Może warto byłoby wpisać je na listę swoich miejsc do odwiedzenia?

Rozmowę z Podopieczną Fundacji Avalon – Katarzyną Rocką – przeprowadził autor artykułu Michał Wojciechowski.