Na zdjęciu dwa samochody wyścigowe na torze.
Czas czytania: 1 min

5. SEZON LIGI AVALON EXTREME RACING NA NOWYCH ZASADACH

Liga Avalon EXTREME Racing to pierwsza w Polsce liga motorsportowa, która zrzesza kierowców z niepełnosprawnościami. W tym roku Liga będzie zorganizowana na innych zasadach niż w latach ubiegłych. Liga przyjmie formę zrzeszenia sportowców rozwijających swoje umiejętności motorsportowe. Ideą Ligi jest wsparcie w profesjonalizacji, rozwoju i budowie zawodowego, sportowego zaplecza.

Zawodnicy będą mogli dołączyć do Ligi w kategoriach Basic, Club i Expert. Pierwsza grupa jest dedykowana dla każdego zawodnika, który chce rozpocząć swoją przygodę z motorsportem. Udział w trzech startach w danym sezonie uprawnia zawodnika do dołączenia do grupy Club, a następnie Expert, w których zawodnicy mogą liczyć na wsparcie finansowe służące profesjonalizacji swoich zmagań oraz pomoc w zwiększaniu swoich sportowych umiejętności.

W myśl idei „Prawdziwy sport jest jeden” zawodnicy z niepełnosprawnościami startujący w ramach Ligi biorą udział w znanych imprezach motorsportowych obok i na równi z kierowcami pełnosprawnymi. Inicjatorem projektu jest Sebastian Luty – uznany kierowca wyścigowy startujący w formule Time Attack na szybkich, płaskich torach, ambasador Avalon Extreme i prawdopodobnie jedyny sparaliżowany w 95% kierowca wyścigowy na świecie.

Rozkład jazdy Avalon EXTREME Racing w 2021 roku:

1 runda: 1.05 – Ułęż (RACEDAY, TimeAttack, START LIGI)
2 runda: 12.06 – Tor Jastrząb (RACEDAY, TimeAttack)
3 runda: 25.07 – Olsztyn (KOP, DragRace)
4 runda 15.08 Katowice (KOP, DragRace)
5 runda: 18.09 – Modlin (RACEDAY, TimeAttack)
6 runda: 23.10 – Ułęż (RACEDAY, TimeAttack, FINAŁ LIGI)

Na zdjęciu samochód wyścigowy na torze.