Czas czytania: 2 min

Bezpłatne badanie wzroku i konsultacje fizjoterapeutyczne dla dzieci

Fundacja Avalon w ramach Centrum Aktywnej Rehabilitacji zaprasza dzieci na bezpłatne badanie wzroku oraz konsultację fizjoterapeutyczną. Bezpłatne konsultacje odbędą się w czwartek 01.02.2024 w siedzibie Fundacji Avalon przy ul. Domaniewskiej 50A w Warszawie.

Badanie wzroku przeprowadzi Joanna Zdybel, ortoptystka, optometrystka oraz pedagog specjalizująca się w diagnostyce narządu wzroku u dzieci, a także rehabilitacji wzroku, prowadząc ortoptyczno-optometryczną terapię widzenia. Na co dzień współpracuje z lekarzami okulistami dziecięcymi oraz innymi specjalistami z zakresu diagnostyki dziecka. Jest współzałożycielką salonów optycznych OQLARY OQLARKI w Warszawie, gdzie każdy może kompleksowo zadbać o swój wzrok.

Zakres badania wzroku:

• ocena pracy mięśni oczu,
  • ocena ostrości wzroku,
  • ocena widzenia obuocznego,
  • ocena odchyleń w kierunku zeza ukrytego i jawnego,
  • ocena ogólnej percepcji wzrokowej.

Zapraszamy na stronę internetową Joanny Zdybel oraz jej profil na Instagramie. https://www.instagram.com/orto.mama/

Konsultację fizjoterapeutyczną poprowadzą fizjoterapeutki Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon z oddziałem dla dzieci.

Marta Maik specjalizuje się w pracy z dziećmi z wyzwaniami rozwojowymi (neurologicznymi, genetycznymi, ortopedycznymi), posiada doświadczenie w pracy z dziećmi z niepełnosprawnością intelektualną, całościowymi zaburzeniami rozwojowymi oraz wadami postawy.

Basia Giel specjalizuje się w pracy z dziećmi z problemami neurologicznymi, zespołami genetycznymi, wadami postawy, a w swojej pracy kładzie nacisk na współpracę z rodzicami i dzieckiem oraz na zaufanie. Uważa, że praca z dziećmi powinna się opierać na dobrej zabawie, kreatywności oraz dążeniu do celu zarówno dziecka, jak i rodzica.

Przebieg konsultacji fizjoterapeutycznej:

• wywiad fizjoterapeutyczny – określenie problemu funkcjonalnego;
  • ocena budowy i globalnej siły mięśniowej – badanie postawy ciała połączone z wykonaniem testów sprawdzających siłę globalną zginaczy i prostowników tułowia;
  • ocena napięcia mięśniowego – badanie dystrybucji napięcia mięśniowego w różnych pozycjach;
  • ocena równowagi i koordynacji ruchowej – wykonanie testów równoważnych w statyce i dynamice oraz próby określające zaawansowania rozwoju koordynacji ruchowej.

Badanie wzroku odbędzie się w godzinach 10:00-15:00, długość trwania wizyty to 30 minut, limit miejsc to 10 dzieci.
Konsultacja fizjoterapeutyczna odbędzie się w godzinach 8:00-19:00, długość trwania wizyty od 30 do 60 minut, limit miejsc to 14 dzieci.

Zapisy odbywają się przez recepcję Fundacji Avalon: