Mężczyzna w kasku na wózku wchodzi w balans. W tle strefa Fundacji Avalon.
Czas czytania: 2 min

Fundacja Avalon zaprasza na Pol’and’Rock Festival!

Fundacja Avalon po raz kolejny będzie obecna na największym muzycznym festiwalu w Polsce – Pol’and’Rock Festival. Jego 29 edycja odbywa się w dniach 3 – 6 sierpnia w Czaplinku, na Lotnisku Broczyno. Udział w festiwalu jest darmowy, a organizatorzy zadbali o dostępność dla osób z niepełnosprawnościami.

W Akademii Sztuk Przepięknych, będziemy informować o działaniach Fundacji, wspierać festiwalowiczów z niepełnosprawnościami w przypadku awarii wózka czy innego sprzętu ortopedycznego a także prowadzić szereg działań edukacyjnych na temat niepełnosprawności oraz przełamywać bariery w postrzeganiu osób z niepełnosprawnościami.

Serdecznie zapraszamy do naszej strefy!

Codzienne aktywności

Dla chętnych przygotowaliśmy szereg aktywności i warsztatów, wśród nich między innymi:

• wyzwanie handbike – sprawdź swoje możliwości na rowerze o napędzie ręcznym – dla osoby, która wykręci najlepszy czas przewidziana nagroda;
  • tor przeszkód na wózkach – sprawdź z jakimi przeszkodami w przestrzeni miejskiej zmagać się muszą osoby poruszające się na wózku (z asystą fizjoterapeuty);
  • tor przeszkód „Świat niewidomych” – przekonaj się czy potrafisz wykonać proste czynności bez udziału zmysłu wzroku;
  • tor przeszkód „Można inaczej” – upewnij się, czy  dasz radę wykonać rutynowe czynności w inny sposób, np. bez użycia rąk;
  • kolorowanka Helpuj.pl, na której wszyscy, bez względu na wiek będą mogli odkryć w sobie duszę artysty;
  • wielki quiz wiedzy Fundacji Avalon, dający możliwość sprawdzenia jak dobrze znasz zagadnienia związane z niepełnosprawnością;
  • poranne ćwiczenia z fizjoterapeutami z Fundacji, by dobrze zacząć dzień;
  • ścieżka sensoryczna dla dzieci i dorosłych;
  • strefa komfortu, w której można odpocząć od zgiełku festiwalu;
  • punkt wsparcia technicznego dla osób poruszających się na wózkach.

Warsztaty edukacyjne

Na każdy dzień zaplanowaliśmy inny warsztat:

• Środa 2.08, 15.00 – 16.30  – Savoir-vivre wobec osób z niepełnosprawnościami
  • Piątek 4.08, 12.00 – 13.30  – Język migowy bez tajemnic!
  • Piątek 4.08, 13.30 – 15.00 – Czemu mnie to boli? – Warsztat fizjoterapii uroginekologicznej
  • Sobota 5.08, 13.30 – 14.00 – Wspólne czytanie bajki Elmer
  • Sobota 5.08, 14.00 – 15.00 – Zostań artystą!

Debata

W tym roku weźmiemy również udział w debacie zorganizowanej przez Rzecznika Praw Obywatelskich, pod tytułem „Rodzicielstwo niejedno ma imię”, podczas której zostanie poruszony również temat rodzicielstwa osób z niepełnosprawnościami. Fundację Avalon będzie reprezentować Lusine Duryan, Kierowniczka Avalon Kids, a na samą debatę zapraszamy w piątek, 4 sierpnia, o godzinie 17.30.

Będzie się działo! Zapraszamy serdecznie do naszej strefy, na aktywności czy warsztaty i nie zapomnijcie się pochwalić tym w mediach społecznościowych! Koniecznie nas oznaczcie!

Do zobaczenia!