Na zdjęciu dwoje ludzi skaczących ze spadochronem. Napis Konkurs #ExtremalnieInspiruje, Podsumowanie. Logotypy Avalon Extreme, Fundacji Avalon i SkyDive Warszawa.
Czas czytania: 2 min

Konkurs #EXTREMALNIEINSPIRUJE – podsumowanie wrażeń

Justyna, Michał i Paweł – laureaci drugiej edycji skoków spadochronowych z Avalon Extreme, dla osób z niepełnosprawnościami, zanurkowali w przestworzach w podwarszawskim Chrcynnie. 26 sierpnia pozostanie na zawsze w ich pamięci jako dzień, w którym zrealizowali swoje marzenia, przełamali bariery i doświadczyli adrenaliny na własnej skórze!

1 samolot, 3 śmiałków i piękna pogoda w roli głównej

Niezwykle odważni laureaci konkursu #EXTREMALNIEINSPIRUJE Justyna, Michał oraz Paweł razem z ekipą projektu Avalon Extreme Fundacji Avalon spotkali się w podwarszawskim Chrcynnie, aby zrealizować nagrody jakimi były skoki spadochronowe. Nad ich bezpieczeństwem niezmiennie czuwała wykwalifikowana i niesamowicie zaangażowana kadra instruktorów z aeroklubu SkyDive Warszawa. Pogoda była nad wyraz łaskawa dla naszych bohaterów i zaserwowała im słoneczne, bezchmurne i bezwietrzne niebo. Skoki odbyły się w dwóch turach. Powietrzne szlaki jako pierwsi przetarli Justyna z Pawłem, następnie Michał. Mimo dużej dawki adrenaliny skoczkowie do ostatniej chwili zachowali zimną krew, a po odbytych skokach jednogłośnie stwierdzili, że jest to przygoda ich życia i każdy powinien doświadczyć tego choć raz w życiu. Zadeklarowali również chęć powtórki tego wyjątkowego przeżycia w przyszłości!

W południe z jednym z naszych skoczków – Michałem wyruszyliśmy fundacyjnym EXTREME busem do Chrcynna, gdzie na miejscu czekali już na nas Justyna z Pawłem. Po wypełnieniu odpowiednich dokumentów, otrzymaniu upominków, skoczkowie przeszli profesjonalne szkolenie z instruktorem SkyDive Warszawa. Następnie zostali ubrani w specjalistyczne uprzęże i w pełni gotowi mogli oddać skoki w chmurach. Pierwszy skok Justyny i Pawła odbył się chwilę po 15, Michał udał się w przestworza po 17. Każdy z uczestników został sfilmowany podczas skoku i otrzyma z niego pamiątkowe nagranie. Nie potrafię opisać jak bardzo cieszymy się, że mogliśmy towarzyszyć naszym laureatom, choćby kibicując z ziemi, podczas ich podniebnych lotów.

Aleksandra Kogut, kierowniczka projektu Avalon Extreme Fundacji Avalon

Avalon Extreme – jedyny taki projekt w Polsce

Skoki spadochronowe to jeden z wielu sportów, który mogą uprawiać osoby z niepełnosprawnościami. Projekt Avalon Extreme prowadzony przez Fundację Avalon poprzez swoją działalność i organizację konkursu #ExtremalnieInspiruje przełamuje stereotypowe przekonanie, że niektóre sporty, a przede wszystkim ekstremalne dyscypliny są zarezerwowane wyłącznie dla osób sprawnych.

Ambasadorzy projektu Avalon Extreme udowadniają, że jest inaczej! Biorą udział w rajdach samochodowych, pływają na sitwake’u, latają szybowcami, trenują crossfit, wspinają się na ściankach i w górach czy jeżdżą na handbike’ach udowadniając, że prawdziwy sport jest jeden, bez względu na stopień sprawności. Wystarczy zacząć!