Uśmiechnięty Łukasz Krasoń na łące, jego syn stoi obok i daje mu buziaka w policzek, a obok na kocu leży jego żona.
Czas czytania: 2 min

Łukasz Krasoń Pełnomocnikiem Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych

Dnia 28 grudnia stanowisko Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych objął Łukasz Krasoń – mówca motywacyjny, aktywista i działacz społeczny, ambasador osób z niepełnosprawnościami oraz ich rodzin, od lat zaprzyjaźniony z Fundacją Avalon. Jednocześnie został on powołany na urząd sekretarza stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Jak przekazał resort rodziny, dewiza nowo powołanego pełnomocnika to: „Polityka powinna być od załatwiania spraw ludzi. Jej zadaniem jest sprawić, aby takie grupy społeczne jak osoby z niepełnosprawnościami czuły się ważne i zaopiekowane”. Łukasz Krasoń zaznacza również, że system wsparcia dla OzN jest polisą na przyszłość dla wszystkich, ponieważ niepełnosprawność może dotknąć każdego, w każdym momencie życia.

Wierzę, że za rok będziemy w innym już miejscu. Że będziemy pełnoprawnymi obywatelami, których się słucha i którym daje się narzędzia do poprawy jutra. Że Konwencja ONZ dotycząca osób z niepełnosprawnościami będzie realizowana dużo bardziej, a Polska będzie wykorzystywać cały potencjał jaki się za nią kryje. Wierzę, że będziemy w stanie odpowiedzieć na pytania wielu rodziców – co będzie z moim dzieckiem, kiedy mnie zabraknie – i że ta odpowiedź będzie naprawdę czymś budującym.

– mówi Łukasz Krasoń w wypowiedzi cytowanej przez MRPiPS

Łukasz Krasoń ma bogate doświadczenie zawodowe – jest trenerem rozwoju osobistego, a także pracował jako specjalista ds. zrównoważonego rozwoju czy ekspert CSR w wielu korporacjach. Pełni funkcję eksperta w Instytucie Strategie 2050, gdzie przewodzi zespołowi pracującemu na rzecz środowiska osób z niepełnosprawnościami. Wspólnie z Instytutem stworzył dokument „Pełnoprawni”, który pokazuje model myślenia o wsparciu tej grupy społecznej.

Wraz ze swoją żoną Danutą wystąpił w kampanii Fundacji Avalon „Pełnosprawni w miłości” w 2020 roku. Spot z jego udziałem można obejrzeć na naszym kanale YouTube.