Na zdjęciu kadr z teledysku - pracownicy Fundacji śpiewają piosenkę.
Czas czytania: 3 min

Nie słyszeliście wcześniej takiej piosenki o pomaganiu!

To już dziś! Premierę ma „Helpuj w święta” – niezwykła piosenka, która stworzyli i samodzielnie wykonali pracownicy i podopieczni Fundacji Avalon.. Utwór ma inspirować do pomagania potrzebującym i dzielenia się dobrem w przedświątecznym okresie, najchętniej za pomocą serwisu Helpuj.pl. Teledysk do utworu można obejrzeć na kanale YouTube Fundacji Avalon. Piosenka jest dostępna w Spotify, Tidal, Apple Music, Google Music, Deezer, Shazam, Amazon Music. Będzie można ją także usłyszeć w wielu polskich rozgłośniach radiowych.

Ten utwór tak jak pomaganie łączy ludzi!

„Jesteśmy tu, wspieramy się” zapewniają autorzy piosenki, a są nimi wyłącznie pracownicy Fundacji Avalon, którzy chcą inspirować do pomagania i dzielenia się dobrem w przedświątecznym okresie. Utworowi towarzyszy teledysk, który opowiada historię o solidarności i obalaniu wszelkich barier pomiędzy osobami sprawnymi i tymi z niepełnosprawnościami. Główną bohaterką jest Monika Szynkowska – ambasadorka Fundacji Avalon, której organizacja pomogła w osiągnięciu życiowej samodzielności. Doświadczająca czterokończynowego porażenia dziecięcego dziewczyna jest aktywna zawodowo i realizuje swoje pasje. Monika otrzymała wsparcie od swoich darczyńców oraz ogromną pomoc od fizjoterapeutów Fundacji, którzy motywowali ją do aktywności i walki o niezależność. Teraz sama wspiera innych poprzez wyzwania na portalu Helpuj.pl.

Mimo że określana jednym mianem “osób z niepełnosprawnościami”, społeczność ta jest mocno zróżnicowana. Tę różnorodność oddają również dobór bohaterów teledysku. Wystąpili w nim Paweł Sowa, Marek Sikorski, Jadwiga Sobolewska, Helena Sobolewska i Barbara Frączak, którzy są reprezentantami różnych niepełnosprawności i różnych grup wiekowych.

Wkręć się z nami w pomaganie!

Piosenka mówi o pomaganiu z radością, bo helpowanie właśnie takie jest. W serwisie internetowym Helpuj.pl można zebrać fundusze zarówno na koszty związane z leczeniem, terapią, zakupem sprzętu ortopedycznego, czy rehabilitacją, jak i na koszty transportu, a nawet realizację marzeń. Powstały w 2018 roku portal łączy radość pomagania z zaangażowaniem darczyńców, dając możliwość wsparcia w postaci zorganizowanego wyzwania, czyli akcji wspomagającej konkretną zbiórkę podopiecznego. Od momentu powstania podopieczni założyli w nim 561 zbiórek, na których rzecz darczyńcy dokonali 31 506 wpłat, na łączną sumę 2 601 922,21 zł.

Święto osób z niepełnosprawnościami

Dzień Osób z Niepełnosprawnościami to ważna data w kalendarzu dla największej mniejszości w Polsce, czyli ponad 3 mln obywateli, którzy doświadczają niepełnosprawności. Celem obchodów jest przybliżenie społeczeństwu problemów osób z niepełnosprawnościami i promowanie praw tej grupy osób. Mimo tak znaczącej liczebności, problemy osób z niepełnosprawnościami często są marginalizowane. Istnieje wiele stereotypów, które są wciąż żywe w naszym społeczeństwie i negatywnie wpływają na życie przedstawicieli tej mniejszości. Fundacja Avalon, jedna z największych organizacji w Polsce wspierających OzN, walczy z wykluczeniem i stereotypami, poprzez całoroczne działania.