Ikona kalendarza na pomarańczowym tle
Czas czytania: 3 min

Podsumowanie działań Fundacji Avalon w lipcu

Za nami lipiec! Poniżej przedstawiamy podsumowanie działań, które zrealizowaliśmy w ubiegłym miesiącu.

Dział Subkont

• W ramach dofinansowania zrealizowaliśmy beneficjentom 1608 wniosków na łączną kwotę ponad 4 000 000 zł.
  • 26 lipca w Gdyni odbyło się wyjazdowe spotkanie z pracownikami działu subkont, oraz Grupa wsparcia dla OzN: „Podróże bez barier.
    O dostępności i dostosowaniu podróży dla OzN” – dziękujemy wszystkim, którzy nas odwiedzili!
  • Wypłaciliśmy 60 wniosków o bezpośrednią pomoc finansową.

Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon

Przeprowadziliśmy dla pacjentów dorosłych:

• 982 godzin aktywnej rehabilitacji (stacjonarnej oraz online),
  • 74 godziny wspinaczki,
  • trening uważności, cross trening oraz Tai Chi dla 157 osób.

Przeprowadziliśmy dla dzieci:

• 115 godzin godzin zajęć fizjoterapii,
  • 30,5 godzin zajęć z psychologiem,
  • 62,5 godzin zajęć z logopedą,
  • 7 godzin Treningu Umiejętności Społecznych,
  • Grupowe zajęcia Muzykoterapii, Dogoterapii, Hipoterapii i Alpakoterapii oraz warsztaty manualne.

Projekt Sekson

• Projekt Sekson w ramach Grantu Miasto Otwarte prowadzi serię zajęć warsztatowych. W lipcu odbyły się dwa spotkania:
    • 16.07 – warsztaty antydyskryminacyjne „Od stereotypu do dyskryminacji – rozpoznawanie i walka z uprzedzeniami” poprowadzone przez Lenę Bielską.
    • 25.07 – warsztaty antydyskryminacyjne „Wszyscy równi, każdy ważny – organizowanie dostępnych działań i inicjatyw” poprowadzonym przez Kasię Dinst.
  • W lipcu swoją premierę miała nasza broszura „Skuteczna Komunikacja i Obsługa Pacjentów z Niepełnosprawnościami” skierowana do lekarzy, medyków i osób pracujących w placówkach medycznych. Jej celem jest przekazanie praktycznych wskazówek, narzędzi i strategii komunikacyjnych, które mogą pomóc w tworzeniu przyjaznego i dostosowanego środowiska medycznego dla OzN.

Avalon Kids

• 11 lipca odbyły się zajęcia w Stacji Grawitacja, w których uczestniczyło 25 dzieci.
  • 15 lipca w Smart Kids Planet, gdzie bawiło się ok. 20 dzieci.
  • Wyposażenie Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon dla dzieci zostało powiększone o nowoczesną bieżnię rehabilitacyjną.

Avalon Extreme

• W dniach 17-19 lipca zorganizowaliśmy Wakacje z Avalon Extreme, podczas których osoby z niepełnosprawnościami odbyły szkolenie z pływania na sitwake, wprowadzenie do kitesurfingu oraz dzień otwarty ze standup paddle.
  • W dniach 28.06-07.07.2024 na lotnisku Aeroklubu Częstochowskiego w Rudnikach rozgrywane były 49. Szybowcowe Mistrzostwa Polski w klasie otwartej. Nasz ambasador Adam Czeladzki wykonał 10 lotów wraz ze Stevenem Tellmannem (juniorem z USA, aby jednocześnie przygotować młodego zawodnika do mistrzostw świata. Miłym akcentem było wręczenie Adamowi zaległej złotej odznaki z trzema diamentami i oznaczeniem 1000 za przelot po trasie trójkąta o odległości ponad 1100km, który do dziś stanowi niepokonany rekord Polski w dwóch kategoriach.
  • Przygotowania Sylwestra Wilka do zawodów GreatmanMan Kórnik Triathlon 2024 na pełnym dystansie Iromana w ramach projektu „Wilczy apetyt na rekord”.
  • Zrealizowaliśmy 16 crosstreningów.

Centrum Pomocy Uchodźcom z Niepełnosprawnościami

• Zakończyliśmy rehabilitację dla dorosłych w ramach projektu we współpracy z IOM – przeprowadziliśmy łącznie 400 godzin zajęć oraz 40 konsultacji.
  • Otrzymaliśmy 171 zgłoszeń poprzez połączenia telefoniczne na infolinii oraz na skrzynkę: [email protected]
  • Przeprowadziłyśmy 93 godziny rehabilitacji dla dorosłych oraz 50 godzin rehabilitacji dziecięcej w Fundacji Avalon.
  • Zorganizowaliśmy wydarzenie integracyjne z animatorami dla dzieci mieszkających w EXPO Modlińska.
  • Przekazaliśmy 5 wózków inwalidzkich na kwotę 6 000 zł na rzecz Fundacji Spotkania. Wózki docelowo trafią do szpitala wojskowego w Żytomierzu.
  • Przekazaliśmy vouchery żywnościowe dla 63 osób.

Kompleksowe Centrum Poradnicze

• Udzieliliśmy 153 darmowych porad osobom z niepełnosprawnościami w ramach Kompleksowego Centrum Poradniczego Fundacji Avalon.
  • Pojawiliśmy się na Interaktywnej Mapie Porad, gdzie w prosty sposób można znaleźć najbliższe punkty darmowej pomocy.