Ikonka kalendarza
Czas czytania: 3 min

Podsumowanie działań Fundacji Avalon w maju

Za nami maj! Poniżej przedstawiamy podsumowanie działań, które zrealizowaliśmy w ubiegłym miesiącu.

Dział Subkont

• Założyliśmy 76 nowych subkont dla osób z niepełnosprawnościami i przewlekle chorych.
  • W ramach dofinansowania wypłaciliśmy beneficjentom 3 706 697,61 zł.
  • Wraz z ostatnim dniem maja pożegnaliśmy towarzyszący nam od ponad pięciu lat portal zbiórkowy Helpuj.pl. W jego miejsce natomiast uruchomiliśmy możliwość organizowania zbiórek pod patronatem Fundacji Avalon na portalu Zrzutka.pl. By utworzyć zrzutkę patronowaną, należy wejść pod link: https://zrzutka.pl/patron/fundacja-avalon-bezposrednia-pomoc-niepelnosprawnym-366

Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon

• Przeprowadziliśmy dla pacjentów dorosłych:
  • 758,5 godzin aktywnej rehabilitacji (stacjonarnej oraz online),
  • 134 godzin zajęć outdooru,
  • 127 h konsultacji oraz terapii logopedycznej i neurologopedycznej.
  • 44,5 h treningu VR
  • 57 godzin – Indywidualnych spotkań z doradcą zawodowym oraz psychologiem w ramach Projektu Droga do Aktywności
  • Przeprowadziliśmy dla dzieci:
  • 129,5 godzin zajęćfizjoterapii,
  • 16 godzin zajęć z psychologiem,
  • 23 godzin zajęć z logopedą,
  • wystartowaliśmy z zapisami do projektu Cyberoka i Komunikacji Alternatywnej.

Projekt Sekson

• W maju odbyły się 4 szkolenia z zakresu edukacji seksualnej. Szkoliliśmy podopiecznych i podopieczne jednego z warszawskich domów opieki społecznej, kadrę wychowawczą w jednej ze szkół specjalnych oraz rodziców z ośrodka szkolno-wychowawczego. Planujemy dalszą współpracę, zwłaszcza przy realizacji szkoleń dla rodziców.
  • Po raz trzeci objęliśmy patronatem Kampanię w Kobiecym Interesie, której celem jest zachęcenie wszystkich Polek do regularnych wizyt u ginekologa i edukacja nt. korzystania z prawa do równego dostępu do podstawowych świadczeń zdrowotnych, w tym ginekologiczno-położniczych, bez względu na wiek, status majątkowy czy miejsce zamieszkania. Byliśmy obecni na uroczystej inauguracji wydarzenia, w tym roku dostosowany autobus, w którym można przeprowadzić badania działał będzie w 9 miastach w Polsce.

Avalon Kids

• Ogłosiliśmy nabór na bezpłatne zajęcia grupowe TUS – Trening Umiejętności Społecznych, które będzie prowadził nasz psycholog dziecięcy Szymon Chełstowski oraz logopedka dziecięca Weronika Witecka.
  • 32 dzieci wzięło udział w darmowych zajęciach integracyjnych w Stacji Grawitacja.
  • 19 kwietnia w Katowicach odbyła się konferencja dla fizjoterapeutów Physio Day, którą Fundacja Avalon objęła swoim patronatem w ramach projektu Avalon Kids.
  • Otrzymaliśmy dofinansowanie od Banku Gospodarstwa Krajowego na realizację projektu Dobry Start – Projekt Wsparcia Wytchnieniowego dla 5 mam dzieci z niepełnosprawnością, które przychodzą na terapię do CARFA. W ramach projektu otrzymamy wsparcie 9 wolontariuszy z BGK. Celem Dobrego Startu – Projektu Wsparcia Wytchnieniowego jest stworzenie bezpiecznej i wspierającej przestrzeni dla matek w trudnej sytuacji życiowej, a także będące w trudnej sytuacji materialnej, które wychowują dzieci z niepełnosprawnościami, aby mogły znaleźć czas dla siebie, odetchnąć i otrzymać kompleksowe wsparcie psychologiczne oraz wsparcie w realizacji swoich codziennych potrzeb.

Avalon Extreme

• Zorganizowaliśmy wyjazd na Rafting w Pieninach – kajakarstwo górskie oraz spływ pontonowy Dunajcem dla osób z niepełnosprawnościami.
  • Kontynuacja przygotowań Sylwestra Wilka do pobicia rekordu świata z Avalon Extreme w ramach cyklu 'Wilczy apetyt na rekord”.
  • Strefa Avalon Extreme na Pikniku Fundacji Avalon a na niej moc sportowych wyzwań jak np. wyzwanie handbike.

Centrum Pomocy Uchodźcom z Niepełnosprawnościami

• W ramach projektu przekazałyśmy 167 sztuk sprzętu dla uchodźców z niepełnosprawnościami na terytorium Polski.
  • Otrzymaliśmy ponad 300 zgłoszeń poprzez połączenia telefoniczne na infolinii oraz na skrzynkę: [email protected]
  • Przeprowadziłyśmy 143 godziny rehabilitacji dla dorosłych ora 59 godzin rehabilitacji dziecięcej w Fundacji Avalon oraz dofinansowałyśmy rehabilitację dla 27 osób na terenie całej Polski.
  • Przeprowadziliśmy 11 godzin konsultacji w ramach Centrum Poradniczego CPUzN.

Kompleksowe Centrum Poradnicze

• Udzieliliśmy 102 darmowych porad osobom z niepełnosprawnościami w ramach Kompleksowego Centrum Poradniczego Fundacji Avalon.

Ponadto po raz drugi maj był Miesiącem Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami, w ramach którego popularyzowaliśmy temat reprezentacji OzN w mediach.