Zdjęcie przedstawia nowy kontroler Access.
Czas czytania: 2 min

Premiera kontrolera Access do konsoli PlayStation 5

W ramach współpracy z firmą Sony Interactive Entertainment mamy przyjemność organizować akcję „Tydzień z Fundacją Avalon”, w trakcie którego będziemy przeprowadzać testy innowacyjnego urządzenia dla osób z niepełnosprawnościami – kontrolera Access do konsoli PlayStation 5. Dnia 6 grudnia odbył się dzień otwarty z okazji premiery nowego sprzętu. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję wziąć udział w mini turnieju mini turnieju, w którym mogli spróbować swoich sił w wybranej grze i przetestować możliwości nowego kontrolera.

Access to w pełni modyfikowalny kontroler do konsoli PS5, który zapewnia większą swobodę i wygodę grania przez dłuższy czas, m.in. osobom ze spastycznością. Urządzenie powstało we współpracy z zespołem ekspertów do spraw dostępności. Kontroler Access pozwoli nie tylko na szerszy dostęp do rozrywki, lecz także ułatwi udział osób z niepełnosprawnościami w turniejach e-sportowych, dając równe szanse na rywalizację z osobami pełnosprawnymi.

Nowe zestaw pozwala na dowolną konfigurację układu klawiszy, profili i funkcjonalności, według indywidualnych potrzeb każdego z graczy. Zarówno gry PlayStation Studios oraz sam system konsoli PlayStation 5 mają funkcje, ułatwiające granie osobom z różnymi niepełnosprawnościami, np. osobom niedowidzącym. Urządzenie można z łatwością połączyć z kontrolerem DualSense dla uzyskania jeszcze lepszych wrażeń oraz immersji podczas grania.  Na kanele YouTube PlayStation można obejrzeć film prezentujący funkcje kontrolera Access.

Dziękujemy Sony Interactive Entertainment za działania na rzecz udostępnienia gier na PS5 większej liczbie graczy, dla których do tej pory było to utrudnione oraz za kompleksowe wyposażenie sali rehabilitacyjnej Centrum Aktywnej Rehabilitacji Fundacji Avalon w sprzęt do rehabilitacji VR, tj. PlayStation 5, PlayStation VR2 i kontrolery PS Access.

Uznawana za światowego lidera rozrywki interaktywnej i cyfrowej firma Sony Interactive Entertainment (SIE) jest odpowiedzialna za markę PlayStation® i związaną z nią rodziną produktów i usług. Innowacyjne rozwiązania PlayStation są dostępne na rynku od chwili premiery oryginalnego systemu PlayStation, która miała miejsce w Japonii w 1994 roku. Rodzina produktów i usług PlayStation obejmuje PlayStation®4, PlayStation®VR, PlayStation®Vita, PlayStation®3, PlayStation™Store, PlayStation®Plus, PlayStation™Video, PlayStation™Music, PlayStation™Now, PlayStation™Vue oraz cenione gry PlayStation oferowane przez firmę SIE Worldwide Studios. Firma SIE, której główna siedziba znajduje się w kalifornijskim San Mateo, jest należącą w całości do Sony Corporation filią tej firmy, prowadzącą działalność na całym świecie i mającą siedziby lokalne w Kalifornii, Londynie i Tokio.