Sylwetka człowieka na wózku elektrycznym, z przypiętym kalendarzem z datą 07.2013
Czas czytania: 1 min

Szybowiec Duo Discuss XLT dostosowany do Osób Niepełnosprawnych już gotowy!

Kilka miesięcy temu pisaliśmy na naszej stronie internetowej o akcji „Latanie Bez Granic – Niepełnosprawni Szybują w Powietrzu!”, którą wspiera Fundacja Avalon. Nasz podopieczny Pan Adam Czeladzki, jedyny latający na zawodach niepełnosprawny pilot postanowił rozkręcić w Polsce latanie dla Osób Niepełnosprawnych i szkolić innych niepełnosprawnych pilotów. Udało się wówczas uzyskać dostosowany ośrodek szkoleniowy w Lesznie oraz instruktorów, brakowało jednak dostosowanego do potrzeb Osób Niepełnosprawnych szybowca.

Ostatnią przeszkodę udało się pokonać w tym roku. Dostosowany do ręcznego sterowania (niezbędnego dla Osób Niepełnosprawnych) dwuosobowy szybowiec Duo Discuss XLT jest już gotowy!

Pan Adam wraz z Krzysztofem Trzewikiem bierze obecnie udział w odbywających się w dniach 5-20 lipca w Ostrowie Wielkopolskim 17 Szybowcowych Mistrzostwach Europy – Ostrów 2013 i ma już na swoim koncie pierwsze sukcesy na nowym szybowcu!

Wszystkim osobom, które wsparły projekt „Latanie Bez Granic – Niepełnosprawni Szybują w Powietrzu!” serdecznie dziękujemy!

Panu Adamowi gratulujemy kolejnych sukcesów i trzymamy kciuki za szkolenie niepełnosprawnych pilotów.