Na grafice zdjęcie pacjentka podczas zajęć w VR i asekurująca ją fizjoterapeutka. Napis Rehabilitacja i rzeczywistość wirtualna? to działa! Dorzuć się do zbiórki i wesprzyj nowoczesną rehabilitację osób z niepełnosprawnościami. Logotypy Fundacji Avalon i Avalon Active.
Czas czytania: 2 min

Włącz z nami pozytywne wibracje dla osób z niepełnosprawnościami

A gdyby tak wykorzystać technologie, by jeszcze lepiej pomagać osobom z porażeniem kończyn górnych i dolnych, chorobą Parkinsona, stwardnieniem rozsianym, po przebytym udarze mózgu, z niedowładami, chorobami układu krążenia, chorobami serca i układu nerwowego? Mamy w tym doświadczenie i gotowe rozwiązanie. Jednak potrzebujemy Waszej pomocy.

Fizjoterapeuci Fundacji Avalon wiedzą, że zajęcia w Sali to nie tylko leżanka i drabinki! W ramach projektu aktywnej rehabilitacji Avalon Active nie boimy się niekonwencjonalnych rozwiązań. Bardzo potrzebujemy Waszego wsparcia i zaangażowania, bo tylko z Wami możemy zapewniać jak najlepsze wsparcie osobom z niepełnosprawnościami, które każdego dnia korzystają z nowoczesnej rehabilitacji w naszej Fundacji. Serdecznie prosimy Was o udział w zbiórce środków na zakup platformy wibracyjnej, która uzupełni wyposażenie strefy wirtualnej rzeczywistości w sali rehabilitacyjnej.

Słyszeliście o połączeniu ćwiczeń i wirtualnej rzeczywistości?

Platforma wibracyjna to urządzenie, które wprawia całe ciało w drgania, poprawiając w ten sposób siłę i kondycję mięśniową, samopoczucie psychiczne, a także angażuje do pracy wszystkie części ciała, zwiększa elastyczność stawów, więzadeł i ścięgien. Wykorzystując w strefie wirtualnej rzeczywistości specjalny hełm oraz joysticki, pacjenci wchodzą w interaktywne, stworzone komputerowo środowisko, po którym poruszają się w czasie rzeczywistym. Zadania i gry realizowane w technologii VR angażują cały układ ruchu, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem standardowej rehabilitacji w sali. Dzięki platformie wibracyjnej będziemy mogli jeszcze lepiej stymulować pacjentów.

Stymulowanie układu nerwowego poprzez platformę wibracyjną wpływa korzystnie na normalizację napięcia mięśniowego w ciele oraz stanowi ważny element w pracy nad poprawą równowagi. Pacjenci będą odczuwać największą różnicę bezpośrednio po zejściu z platformy, co stwarza najlepsze warunki do osiągania celów np. doskonalenia chodu czy zmniejszenia dolegliwości bólowych – Kamil Toczydłowski, rehabilitant Fundacji Avalon

Drgania, które wywołuje platforma wibracyjna, mogą być dla podopiecznych ważnym bodźcem do zrobienia ruchu, który wcześniej był niemożliwy lub trudny do wykonania. Zwłaszcza, że platforma stymuluje całe ciało. Joystick, hełm i platforma to szansa nie tylko na nowe doświadczenia, ale też oderwanie się od codziennej rzeczywistości. Kto powiedział, że rehabilitacja musi być nudna?! Włącz z nami pozytywne wibracje, wesprzyj naszą zbiórkę i pomóż uwolnić potencjał osób z niepełnosprawnością.

Link do zbiórki znajdziesz TUTAJ.