grafika za zdjęciami Michała Worocha i Moniki Dubel. U góry pasek z logotypem Fundacji Avalon i Platformy medialnej AnyWhere
Czas czytania: 3 min

Wystarczy Zacząć… podróżować – posłuchaj trzeciego odcinku podcastu Fundacji Avalon z niesamowitymi gośćmi – Moniką Dubiel i Michałem Worochem!

Fundacja Avalon prezentuje kolejny fascynujący odcinek podcastu „#Wystarczy zacząć”, tym razem poświęcony tematyce podróży z perspektywy osób z niepełnosprawnościami. W najnowszym epizodzie gośćmi są Michał Woroch, podróżnik i fotograf, oraz Monika Dubiel, naukowczyni i prowadząca kanał VIPTeam.

Rozmowa, prowadzona przez Helenę Szczukę-Kalenský z Fundacji Avalon, porusza intrygujące kwestie związane z doświadczaniem świata bez zmysłu wzroku, odkrywaniem własnych granic i siły wewnętrznej poprzez podróże. Podniesiony został też temat dostępności w turystyce. Goście dzielą się swoimi doświadczeniami, w tym niezwykłą wyprawą dwóch mężczyzn na wózkach przez obie Ameryki.

Dyskusja obejmuje również refleksje nad podróżowaniem jako formą terapii oraz możliwością przeżywania przygód bez konieczności udawania się na krańce świata. Słuchacze mogą spodziewać się energetycznej wymiany myśli, łączącej entuzjazm Moniki z refleksyjnym spokojem Michała.

Odcinek jest dostępny w trzech formatach: audio, wideo oraz w formie transkrypcji, co czyni go w pełni dostępnym dla różnych odbiorców. Nagranie zostało zrealizowane w profesjonalnym studio Anywhere.pl, zapewniając wysoką jakość produkcji.

Ten epizod podcastu „#Wystarczy zacząć” stanowi kolejny krok w misji Fundacji Avalon, mającej na celu przełamywanie barier i stereotypów związanych z niepełnosprawnością. Poprzez otwarte i szczere rozmowy, podcast przyczynia się do zwiększania świadomości społecznej i promowania inkluzywności w różnych aspektach życia, w tym w podróżowaniu. Przypominamy, że trwa akcja podróżnicza Fundacji Avalon, w trakcie której dzielimy się wskazówkami, jak zaplanować wymarzony wakacyjny wyjazd jako OzN.

Nasi goście:

Michał Woroch – podróżnik, fotograf. Laureat wielu nagród, w tym m.in. nagrody Kolosy 2019 w kategorii Wyczyn Roku przyznawanej przez Kapitułę Kolosów oraz Travelery National Geographic 2018 w kategorii Podróż Roku. Wydawca i autor książki Krok po kroku. Z Ziemi Ognistej na Alaskę. Absolwent grafiki projektowej na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu. Uznany jednym ze 100 najbardziej wpływowych Polaków z niepełnosprawnością. Organizator projektów podróżniczo-fotograficznych, w ramach których dotarł między innymi do Mongolii, Indii, Nepalu na Spitsbergen i do większości państw obu Ameryk. Relacje i zdjęcia z jego podróży ukazały się w polskiej oraz zagranicznej prasie: National Geographic, Adventure Journal, Explorersweb, Traveler, Podróże, Globetrotter, Zwierciadło i Duży Format.

Monika Dubiel – psycholożka i filolożka hiszpańska. Osoba niewidoma, konsultantka rozwiązań dedykowanych osobom z niepełnosprawnością wzroku, trenerka prowadząca szkolenia z zakresu audiodeskrypcji, dostępności i savoir vivre wobec osób z niepełnosprawnościami.  Od 2020 prowadziła wspólnie z Mikołajem Jabłońskim (a od 2023 prowadzi sama) profilena YouTubeie, TikToku, Facebooku i Instagramie o nazwie VIP team, na których popularyzuje wiedzę na temat funkcjonowania osób z niepełnosprawnością wzroku. Konsultuje skrypty audiodeskrypcji do filmów i spektakli. Trenuje blind tenis, w którym jest aktualną wicemistrzynią Polski. W 2023 uzyskała tytuł doktora nauk o kulturze i religii na Uniwersytecie warszawskim na podstawie rozprawy na temat artystów z niepełnosprawnością wzroku w Meksyku. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół tematyki niepełnosprawności w kulturze, szczególnie w kulturze Ameryki Łacińskiej. Dodatkowo prowadzi też badania na temat dostępności kultury dla osób z niepełnosprawnościami w Polsce.