Kolaż ze zdjęć z Pikniku Fundacji Avalon w 2023 roku: pierwsze przedstawia warsztat z samoobrony, drugie warsztaty plastyczne dla dzieci, a trzecie tłum ludzi na tle namiotów Fundacji.
Czas czytania: 2 min

Zapraszamy na Piknik Fundacji Avalon w Parku Szczęśliwickim w Warszawie!

Zapraszamy na Piknik Fundacji Avalon, który odbędzie się w niedzielę, 26 maja, w warszawskim Parku Szczęśliwickim. Kolejny raz organizujemy to dostępne, bezpłatne i całodzienne wydarzenie, na którym każdy, niezależnie od wieku, znajdzie coś dla siebie. Na Piknik zapraszamy każdego, kto chce spędzić wspólnie wolny czas bez elementów dystansu i wykluczenia, które w codziennym świecie są częstym doświadczeniem osób z niepełnosprawnościami. To doskonała okazja do budowania wspólnoty i wzmacniania relacji między różnymi grupami społecznymi.

W programie wydarzenia znajduje się szereg dostosowanych atrakcji sportowych, edukacyjnych i muzycznych, m.in.:

• animacje pod sceną dla najmłodszych i tych trochę starszych,
  • pokaz iluzji – Pana Magicznego,
  • pokaz psów asystujących i krótka lekcja o tym, jak pomagają ludziom,
  • zagroda z alpakami i lekcje alpacze,
  • drużynowa gra terenowa z nagrodami,
  • występ chóru All That Sound, prowadzonego przez Annę Żaczek Biderman oraz Kamila Mokrzyckiego,
  • tory przeszkód, na których można sprawdzić, z jakimi wyzwaniami często muszą sobie radzić osoby z niepełnosprawnością ruchu (tor na wózku) oraz wzroku (Niewidzialny Świat),
  • ścianka wspinaczkowa, która będzie pod opieką Stowarzyszenia Skocznia – miejsca, z którym współpracujemy w ramach rehabilitacji CARFA,
  • wyzwanie handbike,
  • warsztaty djembe z arteterapeutą,
  • warsztaty sensoryczne dla najmłodszych.

Na terenie Pikniku będą znajdowały się także dmuchańce, foodtracki oraz namioty wszystkich naszych projektów, w których będzie można bliżej poznać działalność Fundacji i prowadzone przez nas kampanie oraz dowiedzieć się, jak zaangażować się z większą świadomością w sprawy osób z niepełnosprawnościami.

Podczas trwania imprezy odbędzie się też akcja kwestarska, dzięki której można dobrowolnie wesprzeć nasze działania statutowe.
Po raz trzeci organizujemy Piknik, ponieważ brakuje wydarzeń, podczas których osoby pełnosprawne i te z niepełnosprawnościami mogą na równi brać udział we wszystkich atrakcjach. To najlepszy sposób na łamanie społecznych barier. Zachęcamy do spotkania i udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu!

Piknik organizowany jest w ramach Miesiąca Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami. A wcześniej zobaczcie, jak dobrze bawiliśmy się na zeszłorocznym Pikniku Fundacji Avalon:

Na imprezę zapraszamy od godziny 10:00!