Na grafice człowiek na wózku trzymający w dłoni kalendarz z datą 11.2020
Czas czytania: 2 min

Zmiana w zarządzie Fundacji Avalon

Z dniem 17 listopada 2020 roku, na mocy uchwały Fundatorów Fundacji Avalon – Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym, zmienia się skład zarządu Fundacji. Od tego dnia zarząd liczy dwie osoby. Funkcję prezesa zarządu obejmuje Sebastian Luty, zaś stanowisko członka zarządu obejmuje Łukasz Wielgosz. Dotychczas obaj pełnili funkcje pełnomocników zarządu Fundacji.

Sebastian Luty

Doświadczony manager i przedsiębiorca, pomysłodawca i inicjator Fundacji. Odpowiada za stworzenie misji i zbudowanie podstawowych kierunków rozwoju organizacji. W ramach Fundacji zainicjował wszystkie kluczowe kierunki jej działalności, tj. projekt subkont dla osób z niepełnosprawnościami i przewlekle chorych, program nowoczesnej, aktywnej rehabilitacji osób z niepełnosprawnościami Avalon Active, projekt Sekson poświęcony seksualności i rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową, projekt Helpuj.pl – nowoczesny serwis zbiórkowy dla podopiecznych Fundacji, a także Avalon Extreme – projekt popularyzujący uprawianie przez osoby z niepełnosprawnościami sportów ekstremalnych. Sebastian sam jest sportowcem, kierowcą wyścigowym i pasjonatem motosportu. Jednocześnie jest osobą ze znacznym stopniem niepełnosprawności – w wyniku urazu doznał paraliżu 95% ciała.

Łukasz Wielgosz

Doświadczony fizjoterapeuta i wieloletni pracownik Fundacji Avalon, odpowiadający za szeroko rozumiane kwestie rozwoju, administracji i realizacji misji Fundacji. W trakcie swojej kariery w Fundacji przeszedł wszystkie szczeble doświadczenia, od bezpośredniej pracy z podopiecznymi organizacji, przez funkcje kierownika projektów i koordynatora, do osoby de facto współzarządzającej na co dzień organizacją. Łukasz ma ogromny wkład w rozwój wszystkich kluczowych projektów realizowanych przez Fundację, koordynuje politykę finansową organizacji, zapewnia ciągłość jej funkcjonowania, bezpośrednio kieruje pracami zespołu pracowników i współpracowników, a także zapewnia formalno-prawne ramy działalności Fundacji.

Fundacja Avalon to jedna z największych organizacji pozarządowych w Polsce wspierających osoby z niepełnosprawnościami i przewlekle chore. Fundacja powstała w 2006 roku, a od roku 2009 posiada status organizacji pożytku publicznego. Ma siedzibę w Warszawie, jednak swoim wsparciem obejmuje osoby potrzebujące z całej Polski. Fundacja oferuje pomoc potrzebującym w obszarze finansowym, a także prowadzi szereg programów społecznych i edukacyjnych, mających na celu zmianę postrzegania osób z niepełnosprawnościami w polskim społeczeństwie.

Fundacja Avalon aktualnie wspiera prawie 11 000 osób z całej Polski. Łączna wartość pomocy udzielonej do tej pory przez Fundację swoim podopiecznym wynosi ponad 190 mln złotych.