Konferencja 2024

Grafika z trzema rysunkami postaci - kobieta z niepełnosprawnością wzroku, kobieta na wózku karmiąca dziecko i kobieta leżąca na plecach i pokazująca symbol języka migowego.

VI Konferencja Sekson o
seksualności i rodzicielstwie osób
z niepełnosprawnościami

Prawo do przyjemności

Data
26 – 27 października 2024
Miejsce
CIC Warsaw ul. Chmielna 73, Warszawa + Online

Tym razem pod lupę bierzemy temat przyjemności! Będziemy rozmawiać o przeżywaniu przyjemności, jej doświadczaniu w kontekście niepełnosprawności, seksualności i rodzicielstwa. Przyjemność to jeden z tematów najczęściej pomijanych w kontekście osób z niepełnosprawnościami i ich seksualności. Mówiąc o przyjemności podczas kolejnej Konferencji Sekson, chcemy stworzyć przestrzeń osobom z niepełnosprawnościami do mówienia czym dla nich jest przyjemność, w jaki sposób jest ona obecna w ich życiu i czy jest dla nich ważna. Prawo do przyjemności powinno dotyczyć każdego i każdej z nas i o tym będziemy mówić głośno w październiku.

• Czy przyjemność jest dostępna dla wszystkich?
  • Jakie są kulturowe przekonania na temat przyjemności?
  • Czy osoby z niepełnosprawnościami mogą korzystać z prawa do przyjemności?

Na te i inne pytania odpowiemy podczas tegorocznej Konferencji Sekson. Przedstawimy także wyniki ankiety badawczej o doświadczaniu przyjemności wśród osób z niepełnosprawnościami.

Konferencja Sekson to wydarzenie, podczas którego doświadczenie i chęć dzielenia się wiedzą łączą się ze sobą, by przyjrzeć się tematom ważnym i potrzebnym. Po raz szósty spotkamy się w gronie specjalistów/ek, edukatorów/ek, osób samorzeczniczych i aktywistycznych, aby tym razem porozmawiać o przyjemności w kontekście niepełnosprawności, seksualności i rodzicielstwa. Przed nami kilkanaście prelekcji, panele dyskusyjne, warsztaty stacjonarne i online. Dołącz do nas podczas tego dwudniowego wydarzenia i włącz się w dyskusję. Wydarzenie jest bezpłatne. Obowiązują zapisy przez formularz zgłoszeniowy. Liczba miejsc na wydarzenie stacjonarne jest ograniczona.  Wydarzenie jest dostępne dla osób z niepełnosprawnościami. Konferencja tłumaczone będzie na PJM. Na miejscu dostępna będzie pętla indukcyjna.

Patronaty honorowe

Patronat merytoryczny