Kampania „Zbadaj się, nie odkładaj!”

Celem kampanii „Zbadaj się, nie odkładaj!” jest zachęcenie osób z niepełnosprawnościami do dbania o zdrowie intymne i psychiczne, korzystania z regularnych badań profilaktycznych w tym zakresie, a także przeciwdziałanie wykluczeniu w dostępie do usług medycznych.

Według badań „Seksualność i rodzicielstwo osób z niepełnosprawnością ruchową”, osoby z niepełnosprawnościami mają utrudniony dostęp do opieki medycznej ze względu na brak dostępności i nieprzygotowanie personelu do przyjmowania pacjentów z niepełnosprawnościami.  W odpowiedzi na ten problem powstała Mapa Dostępności Fundacji Avalon – ogólnopolska wyszukiwarka dostępnych placówek medycznych, którą teraz prezentujemy w nowej odsłonie.

W ramach kampanii „Zbadaj się, nie odkładaj!” rozmawiamy o:

• Dostosowanej opiece  ginekologicznej i okołoporodowej
  • Dostępności usług medycznych dla osób G/głuchych
  • Potrzeb neuroróżnorodnych pacjentów
  • Potrzebach  dostosowanej opieki psychologicznej dla osób z niepełnosprawnościami
Grafika z kolażem 3 zdjęć z kampanii - na jednym głuchy mężczyzna z partnerką w poczekalni, na drugim mama na wózku z niemowlęciem, na trzecim dwudziestoletnia dziewczyna na wózku w gabinecie ginekologicznym.

Zobacz spoty z kampanii „Zbadaj się, nie odkładaj!”

Działania edukacyjne

Profilaktyka opiera się na wiedzy – wychodząc naprzeciw tej potrzebie, będziemy udostępniać materiały o tym, jak mądrze dbać o swoje zdrowie.

W ramach działań przygotowaliśmy broszurę edukacyjną dotyczącą przyjmowania pacjentów z niepełnosprawnościami kierowana do placówek medycznych i specjalistów.

Badania profilaktyczne

W ramach akcji będzie można również skorzystać z badań profilaktycznych – więcej informacji wkrótce!

Szkolenie z Profilaktyki HIV! + bezpłatne testowanie

Poniedziałek, 15 kwietnia

16:30-18:30 – testy

18:30-20:00 – warsztaty

Fundacja Avalon, ul. Domaniewska 50a, Warszawa

Warsztat i badania przeprowadzone zostaną przez Fundację Edukacji Społecznej, która działa na rzecz edukacji zdrowotnej i społecznej od ponad 20 lat.

Podczas szkolenia omówimy m.in.:

• podstawowe informacje o HIV,
  • drogi zakażenia i płyny zakaźne,
  • diagnostykę HIV,
  • leczenie i profilaktykę,
  • rolę stereotypów i mitów w kontekście HIV.

Prowadzące:

• Agnieszka Świderska – certyfikowana doradczyni ds. HIV/AIDS, edukatorka seksualna i zdrowotna, laureatka listy Forbes Women & SEXEDPL 100 osób wspierających edukację seksualną w Polsce.
  • Lek. Karolina Lisek-Kubacka – lekarka specjalizująca się w chorobach zakaźnych, działająca w Mobilnym Serwisie Redukcji Szkód, certyfikowana doradczyni ds. HIV/AIDS.

Projekt jest finansowany przez m.st. Warszawa.

Darmowe USG piersi lub USG jąder

Poniedziałek, 27 kwietnia, 10:00-14:00

Klikika MenVita, ul. Jurajska 3/U4, Warszawa

Zapisy przez formularz (BRAK MIEJSC)

Badania przeprowadzą:

• dr n. med. Piotr Paweł Świniarski – specjalista urolog FEBU, androlog kliniczny EAA oraz lekarz medycyny seksualnej FECSM.
  • dr Agnieszka Wolska – chirurg ogólny, flebolog, ultrasonografista, specjalistka medycyny estetycznej.

Gabinet jest dostosowany dla osób z niepełnosprawnościami, a specjaliści, którzy przeprowadzają badania, mają szerokie doświadczenie w pracy z osobami z niepełnosprawnościami!

Patronaty honorowe

Patronaty medialne