Kolaż zdjęć uchodźców z Ukrainy: na pierwszej fotografii kobieta ćwiczy na sali rehabilitacyjnej, na drugiej chłopiec bawi się w gabinecie terapeutycznym, na trzecim dziewczynka trzyma torbę z logiem Fundacji avalon, na czwartym fizjoterapeutka masuje mężczyznę bez rąk.
Czas czytania: 2 min

Fundacja Avalon wspólnie z Międzynarodową Organizacją ds. Migracji w Polsce (IOM) startują z nowym projektem wsparcia uchodźców z niepełnosprawnościami

Dzięki dofinansowaniu beneficjenci Fundacji Avalon mogą skorzystać z szerokiego wachlarza wsparcia.

• Dofinansowanie sprzętu ortopedycznego, rehabilitacyjnego oraz medycznego. Zaopatrzenie się w specjalistyczny sprzęt jest inwestycją w przyszłość i co nie mniej ważne w aktywizację uchodźców na rynku pracy oraz aktywizacji w życiu socjalnym w nowym kraju.
  • Rehabilitacja na terenie całego kraju. Rehabilitacja to ważny krok w drodze do aktywizacji i socjalizacji uchodźców z niepełnosprawnościami. Z dofinansowania można skorzystać w ośrodkach na terenie całego kraju.
  • Centrum Poradnicze. W Centrum Poradniczym uchodźcy z niepełnosprawnościami mogą skorzystać z darmowych konsultacji odnośnie swoich praw, możliwości skorzystania ze świadczeń finansowych oraz w zakresie potwierdzenia niepełnosprawności w Polsce.
  • Integracja i edukacja. Naszym celem jest wspieranie komunikacji między uchodźcami oraz pokazanie, że niepełnosprawność nie stanowi przeszkody w aktywnym życiu. Organizujemy spotkania integracyjno-edukacyjne dla uchodźców z niepełnosprawnościami, ich rodziców, opiekunów oraz członków rodzin, w tym:
    • webinaria edukacyjne na kanale YouTube Fundacji Avalon, dotyczące seksualności osób z niepełnosprawnościami dla nastolatków i ich opiekunów.
    • warsztaty integracyjne organizowane w siedzibie Fundacji Avalon.
  • Infolinia. Prowadzimy bezpłatną infolinię w języku ukraińskim, gdzie można uzyskać informacje o projektach Fundacji Avalon, o tym, jak do nas się zgłosić po pomoc, a także w celu uzyskania praktycznych informacji i dostępnego wsparcia w Polsce (finansowe i materialne).

Chcesz wziąć udział w projekcie? A może znasz kogoś, kto potrzebowałby takiego wsparcia? Zgłoś się do uczestnictwa w wybranych aktywnościach poprzez wiadomość na: [email protected].

Masz jakieś pytanie? Zadzwoń na infolinię: 790-688-222

Фонд Авалон спільно з International Organization for Migration в Польщі (IOM) розпочинають новий проект, спрямований на підтримку біженців з інвалідністю.

• Завдяки фінансуванню бенефіціари Фонду Авалон можуть скористатися широким спектром підтримки. Ми надаємо наступні види допомоги нашим бенефіціарам:
  • Фінансування ортопедичного, реабілітаційного та медичного обладнання. Забезпечення спеціалізованим обладнанням – це інвестиція в майбутнє, і між іншим в активізацію біженців на ринку праці та соціальному житті в новій країні
  • Реабілітація на території всієї Польщі. Реабілітація – ще один важливий крок на шляху до активізації та соціалізації біженців з обмеженими можливостями.
  • Дорадчий пункт. У Консультаційному центрі біженці з обмеженими можливостями можуть отримати консультацію щодо своїх прав на фінансову допомогу та підтвердження інвалідності в Польщі.
  • Інтеграція та освіта. Наша мета – сприяти спілкуванню між біженцями і показати, що інвалідність не є перешкодою для активного життя. Ми організовуємо інтеграційні та освітні заняття для біженців з обмеженими можливостями, їхніх опікунів та членів родини, зокрема
    • освітні вебінари на YouTube-каналі фонду „Авалон” про сексуальність людей з інвалідністю для підлітків та їхніх опікунів.
    • інклюзивні зустрічі, святкування Різдва та Великодня у Фонді Авалон.
  • Гаряча лінія. У нас працює безкоштовна гаряча лінія українською мовою, на яку кожен може зателефонувати, щоб отримати інформацію про проекти Фонду Авалон, про те, як звернутися до нас за допомогою, а також для отримання практичної інформації та доступної допомоги для біженців у Польщі (фінансової та матеріальної).

Бажаєте взяти участь у проекті? Або знаєте когось, хто потребує такої підтримки? Зголосіться до нас на електронну скриньку [email protected].

Маєте питання? Телефонуйте на гарячу лінію: 790-688-222