Na grafice zdjęcie mężczyzny na wózku i jego partnerki podczas pikniku. Napis Zobacz wystawę fotografii Pełnosprawni w miłości 19 sierpnia - 17 września. Logotypy: Projekt Sekson, Fundacja Avalon i Klubokawiarnia Jaś i Małgosia.
Czas czytania: 2 min

Wystawa fotograficzna „Pełnosprawni w miłości”

Zapraszamy na wystawę fotografii „Pełnosprawni w miłości”, która w dniach 19.08-17.09 będzie prezentowana w Klubokawiarni Jaś i Małgosia w Warszawie.

„Pełnosprawni w miłości” to projekt fotograficzny przedstawiający osoby z niepełnosprawnościami oraz ich partnerki, partnerów i rodziny. Obala mity i pokazuje, że osoby z niepełnosprawnościami żyją w szczęśliwych związkach, zakładają rodziny, a niepełnosprawność nie jest przeszkodą, ani barierą w miłości. Projekt został zainicjowany przez Fundację Avalon w ramach projektu Sekson, a realizatorem sesji zdjęciowej jest Sielanka Studio.

Wystawa fotografii będzie bezpłatnie dostępna dla osób odwiedzających klubokawiarnię Jaś i Małgosia w Warszawie przy Alei Jana Pawła II / 57 między 19 sierpnia a 17 września.

Z okazji otwarcia wystawy – 19 sierpnia o godzinie 18.00, odbędzie się spotkanie poświęcone edukacji rodziców dzieci z niepełnosprawnościami w kontekście seksualności. Tematy dotyczące seksualności dzieci nie zawsze są łatwe i nie każdy rodzic wie jak do nich podejść. Dlatego podczas spotkania spróbujemy rozwiać wszelkie wątpliwości i odpowiedzieć na pytania dotyczące seksualności, z którymi borykają się wszyscy rodzice, ze szczególnym uwzględnieniem rodziców dzieci z niepełnosprawnościami.

Porozmawiamy o rozwijaniu seksualności u dzieci i o umiejętnym rozmawianiu na te tematy, a także o tym, w jaki sposób uwrażliwiać dzieci na nadużycia seksualne i uczyć asertywności. Ponadto zastanowimy się, jakie są źródła własnej nadopiekuńczości względem dzieci, a także jak radzić sobie z frustracją u dzieci, wynikającą z niepełnosprawności i wykluczeniem społecznym, którego mogą one doświadczać.

Nad tymi zagadnieniami pochylimy się wspólnie z Adrianną Gnyszką, prezeską i założycielką Fundacji Aktywizacji Funkcjonalnej i Społecznej AFiS. Adrianna od ponad 10 lat pracuje z osobami poruszającymi się na wózkach, w tym z dziećmi i młodzieżą ze schorzeniami wrodzonymi. Spotkanie poprowadzi Żaneta Krysiak z projektu Sekson.

Spotkanie ma charakter otwarty. Nie obowiązują na nie zapisy, jednakże ogranicza nas przestrzeń lokalu, dlatego prosimy o punktualne przybycie na miejsce.

Wystawa „Pełnosprawni w miłości” będzie dostępna dla wszystkich gości Klubokawiarni Jaś i Małgosia w Warszawie przy Alei Jana Pawła II/ 57 od 19 sierpnia do 17 września.